sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Loppuvuoden kirjakysymyksiä

Trinity College Library, Dublin
Vuosi 2019 lähestyy loppuaan. Ennen kun on aika summata kaikki yhteen, haluan tarkastella vuotta 2019 BookTubesta löytämäni kirjahaasteen avulla. Alun perin englanninkielinen haaste, The End of the Year Book Tag, löytyy Ariel Bissetin YouTube-kanavalta. Kysymysten suomennokset ovat minun käsialaa.

Aloititko vuoden aikana jonkun kirjan, jota et ole vielä lukenut loppuun?

En! Lukutilanteeni on tällä hetkellä tosi hyvä. Olen toistaiseksi lukenut loppuun kaikki vuonna 2019 aloittamani kirjat. Muutaman kyllä jätin suosiolla kesken ja päätin, etten koskaan lue niitä loppuun, mutta en laske niitä tähän kategoriaan.

Sen sijaan minulla on edelleen kesken muutama kirja, jotka aloitin vuonna 2018. Olen yrittänyt loppuvuoden 2019 aikana lukea loppuun järkyttävän paksua pinoa kirjoja, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet kesken. Olen onnistunut madaltamaan tuota pinoa vain kolmeen kirjaan: Robert Galbraithin Valkoiseen kuolemaan, Inna Airolan Kaaren kertomuksen ensimmäiseen osaan ja Mike Pohjolan immersioromaaniin Sinä vuonna 1918. En usko, että saan luettua ne loppuun tämän vuoden aikana. Se on alkuvuoden homma. Kunhan saan keskeneräisten kirjojen pinon pois silmistäni ja mielestäni, kirjastressini vähenee huomattavasti.


Luitko loppuvuoden aikana syksyisen kirjan, joka sai sinut valmistautumaan kohti loppuvuotta?

Satuin tänä vuonna lukemaan Rainbow Rowellin ja Faith Erin Hicksin sarjakuvan Pumpkinheads (bloggaus tulossa). Sarjakuva on erittäin syksyinen, se oikein makustelee syksyllä. Pumpkinheads kertoo kahdesta teini-ikäisesti kurpitsafarmin työntekijästä, jotka haluavat tehdä viimeisestä työpäivästään eeppisen. Se sarjakuva jos mikä sopi lokakuun ruskaan.

Odotatko vielä jotain vuoden uutuuskirjaa?

Tässä vaiheessa joulukuuta ei tuskin enää mitä ilmesty. Syksyn kiinnostavin uutuus oli minulle Rainbow Rowellin Wayward Son, jonka ostin lopulta Maastrichtista, Alankomaista, kun se sattui osumaan silmään kirjakaupassa, joka oli perustettu vanhan dominikaanisen kirkon sisälle.

Olen aika huono seuraamaan kirjakatalogeja. Silmiini osuu aina välillä kirja, jonka ilmestymisestä olen kiinnostunut, mutta yritän pääsääntöisesti vältellä uutuuslistoja, jotta en stressaannu liikaa. Lukulistani on todella pitkä jo valmiiksi. Seuraan kirjamaailmaa sen verran aktiivisesti, että uskon, että minua kiinnostavat kirjat nousevat tietoisuuteni jossain vaiheessa joka tapauksessa. Sillä aikaa keskityn lukemaan niitä kirjoja, jotka olen jo ehtinyt valita lukulistalleni. Se lista ei lopu koskaan.


Mitkä kolme kirjaa haluat vielä lukea ennen uutta vuotta?

Realistisesti lukujärjestykseni on tällä hetkellä seuraava: Aion lukea Paper Girls -sarjakuvan viimeisen eli kuudennen albumin. Sen jälkeen aion lukea Briitta Hepo-Ojan uutuusromaanin Suomen lohikäärmeille. Yritän saada luettua nämä ennen kun lähde joululomalle pohjoiseen, jotta ehdin palauttaa ne kirjastoon. Tämän jälkeen jäljelle jää vielä yksi kirja. 

Ne, jotka seuraavat minua Twitterissä, tietävät, että minulla on ollut loppuvuoden aikana projektina saada luettua kaikki kirjaston lainat alta pois. Teen kirjastoon varauksia liian kevyellä sormella, minkä seurauksena olen ollut pahassa kirjastokierteessä. Syksyllä päätin aloittaa niin kutsutun kirjastodieetin. En enää saa tehdä uusia varauksia. Tavoitteenani on, ettei minulle jossain vaiheessa olisi enää yhtään lainaa. Saisin aloittaa puhtaalta pöydältä. Twitter-ketjuani aiheesta voi seurata tästä linkistä

Edellä mainittujen kirjojen lisäksi minulla on jäljellä seuraavat lainat:
 • Radclyffe Hall: Yksinäisyyden kaivo
 • Ritva Hapuli: Naisia rakastavat naiset. Lesbolaisuuden ja siihen liittyneenä homoseksuaalisuuden määrittäminen Euroopassa vuosien 1880-1930 välisenä aikana
 • Evelyn Waugh: Mennyt maailma. Kapteeni Charles Ryderin hengelliset ja maalliset muistelmat
 • V. E. Schwab: Tummenevat varjot
Luen todennäköisesti jonkun noista, mutta saatan yrittää lukea loppuvuonna myös Rainbow Rowellin Wayward Sonin. Yritän nimittäin ylläpidää myös sellaista sääntöä, että jos ostan kirjan, luen sen mahdollisimman nopeasti.
Kolme kirjaa loppuvuodelle on aika hyvä tavoite. Silloin saisin tasan 70 kirjaa täyteen. Se olisi aika siisti luku. En ole lukenut 70 kirjaa sitten vuoden 2016. (Twiitin jälkeen olen lukenut yhden kirjan, joten tämänhetkinen lukusaldo vuodelle 2019 on 67 kirjaa.)

Voiko joku loppuvuoden kirjoista vielä nousta yhdeksi vuoden 2019 lempikirjaksesi?

En usko, että mikään loppuvuoden kirjoista nousee suosikikseni. Tämän myöntäminen on tavallaan masentavaa. Eikö jokaisen lukemani kirjan pitäisi olla potentiaalinen uusi suosikkini? Todellisuudessa olen realisti enkä odota, että rakastaisin jokaista lukemaani kirjaa. Tämä ei tarkoita, ettenkö nauttisi niiden lukemisesta. Kirjojen lukemiseen on niin monta eri syytä.

Haluan esimerkiksi lukea Briitta Hepo-Ojan kirjan Suomea lohikäärmeille, koska pidin hänen Siilin kuolemastaan todella paljon, mutta en odota, että rakastuisin siihen tyystin. Haluan taas lukea V. E. Schwabin Tummenevat varjot siksi, koska luin sarjan aiemman osan Magian syvemmän sävyn aiemmin tänä vuonna.

Joko olet tehnyt lukusuunnielmia vuodelle 2020?

Alkuvuosi alkaa olla jo aika selvä. Otan joululomalle mukaan kaikki kirjastolainat ja tavoitteeni on saada ne luettua viimeistään alkuvuonna. Haluan myös saada kesken jääneet kirjat luettua. Haluan, että minulla on puhdas pöytä edessäni. Haluan jatkossa, että kun aloitan kirjan, luen sen loppuun ennen kun siirryn seuraavaan. Tuntuu, että olen vuosia lukenut yli viittä kirjaa yhtä aikaa enkä enää jaksaisi sellaista. Kaipaan selkeyttä lukemiseeni. 

Olen lisäksi pyöritellyt mielessäni seuraavaa lukuhaastetta. Olen ostanut vuosien varrella paljon kirjoja, joita en kuitenkaan ole lukenut. En ole vielä päättänyt, miten aion tämän tilanteen ratkaista, mutta olen kallistumassa jonkinlaiseen tavoitteeseen, esim. etten saa ostaa uusia kirjoja ennen kun olen lukenut 10 hyllyssäni lepäävää kirjaa. Tai etten saa lainata kirjastosta kirjaa, ennen kun olen lukenut tietyn määrän hyllyni kirjoja. Realistista on, että hyllyssäni on aina kirjoja, joita en ole lukenut, mutta toivoisin, että nämä kirjat olisivat vähemmistössä.

Minkälaisia lukusuunnitelmia sinulla on vuodenvaihteeseen?

6 kommenttia:

 1. Kiva haaste, nappaan heti kopin. Tämän ehtisi vielä tehdä tänä vuonna. Vuosi alkaa olla aika loppumetreillä.
  Sinulla on kivat vastaukset.

  VastaaPoista
 2. Minäkin taidan vastata näihin, kiitos kivasta tagivinkistä. :) Minullakin on tosi paljon lukemattomia kirjoja kotona, ja koetan kovasti muistaa ottaa niitä lukuun kirjastolainojen ohella. Sen noista omista kirjoista kyllä huomaa, että oma lukumaku muuttuu vuosien mittaan... olen useammankin kirjan kohdalla ihmetellyt, mikä ihme tässä aikoinaan veti puoleensa niin paljon, että kirja piti ostaa omaksi. Minulla tosin on tapana sortua heräteostoksiin, se saattaa osin selittää tilannetta. :)

  Ensi vuonna aion osallistua ainakin POPSUGARin haasteeseen, ja juuri löysin Goodreadsistakin pari mukavaa haastetta. Siellä on niille oma ryhmä: https://www.goodreads.com/group/show/58421-2019-2020-reading-challenge, jossa on lukuhaasteita moneen lähtöön. Lisäksi ajattelin, että tammikuussa voisi kenties ottaa tavoitteeksi lukea vain omia kirjoja (ainakin melkein), niin pääsisin hyvään alkuun omien lukemattomien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut saman hämmästelyn: miksi olen ostanut jonkun kirjan viisi vuotta sitten, kun ei enää yhtään kiinnosta? Ostohetkellä on kiinnostanut, joten kirja olisi kiva saada luettua mahdollisimman lähellä ostohetkeä. Siksi haluaisinkin saada luettua kirjahyllyni kirjoja tehokkaammin!

   Kesti hetken löytää tuo Popsugarin lukuhaastelista. Vaikuttaa hauskoilta haasteilta. Muistuttaa vähän Helmet-haastetta. Ei liian vaativia, mutta voi silti inspiroida lukemaan jotain, mihin ei aiemmin ole tarttunut.

   Poista
 3. Nappasin kopin minäkin! Kiitos hauskasta haasteesta!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...