keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Queer Eyen muotiasiantuntijan kynästä: Tan Francen Naturally Tan


Netflixin uusi versio Queer Eyestä, jo 2000-luvun alussa pyörineestä tosi-TV:stä, on kerännyt kiitosta lämminhenkisyydestään. Sarjassa viisi homomiestä auttavat ihmisiä, jotka ovat ajautuneet elämässään kaikenkattavaan umpikujaan niin tyylillisesti kuin sosiaalisestikin. Sarjan muotiasiantuntijana toimii Tan France, brittiläinen muslimi, joka on tullut tunnetuksi näyttävistä hiuksistaan ja French tuckista, eli tyylistä laittaa paita vain osittain housuihin.

Naturally Tan on Tan Francen ensimmäinen kirja. Se on elämäkerta, joka on rakentunut Francen merkittävimpien vaatteiden tai tavaroiden ympärille. Jokainen tavara kertoo yhden tarinan Francen elämästä. Kirjan tyyli on rento ja tuttavallinen, osittain jopa röyhkeä – tuntuu melken kuin France puhuisi henkilökohtaisesti juuri sinulle.

France syntyi Etelä-Yorkshiressa perheelle, joka oli kotoisin Pakistanista. Lapsena France meni joka päivä koulun jälkeen moskeijaan ja saapui vasta myöhään illalla kotiin. Perhe oletti, että kouluajan ulkopuolella hän olisi käyttänyt perinteistä pakistanilaista asua ja muutenkin käyttäynyt kunniallisesti. Jo nuorena France oli kuitenkin varma kahdesta asiasta: hän halusi näyttää pukeutumisellaan kuka oli ja hän halusi isona mennä naimisiin miehen kanssa.

Peruskoulun jälkeen France oli useassa eri työpaikassa, kuten puhelinmyyjänä ja kauppojen kassoilla. Kaikki rahansa hän käytti upeisiin vaatteisiin. Lopulta hän päätti lähteä vaatetusalalle ja haki opiskelemaan. Vaatetusalan koulutus keskittyi Francen mielestä liikaa huippumuotiin ja kun hän lopulta alkoi työllistyä vaatesuunnittelijana, hän työllistyi edullisia vaatteita myyviin ketjuihin. Hän suunnitteli mallistoja muun muassa Zaralle ja kohosi pian korkeaan asemaan yhdysvaltalaisessa ketjussa, joka myi siveitä vaatteita mormoninaisille. Mormonipiireistä hän löysi itselleen myös aviomiehen.

Mormonivaateketjun vaihdettua omistajaa Tan France oli taas ilman työtä. Hän päätti hyödyntää työpaikassa oppimiaan asioita: hän oli huomannut, että vaikka mormoninaiset halusivat, että tietyt kehonosat olivat peitossa, he silti halusivat olla muodikkaita. Silloiset mallistot eivät olleet asiakkaiden mielestä tarpeeksi tyylikkäsitä. France päätti suunnitella mormoneille tyylikkään uimapukumalliston. Hän pyysi erästä Instagram-mallina itseään elättävää ystäväänsä mainitsemaan malliston tilillään. Uimapukujen suosio räjähti käsiin ja France huomasi yhdessä yössä pyörittävänä miljoonabisnestä.

Tan France ei ollut koskaan suunnitellut lähtevänsä viihdealalle. Kun häntä pyydettiin koe-esiintymään Queer Eyetä varten, hän oli myymässä vaatebisnestään ja suunnittelemassa aikaista eläköitymistä. Hänen miehensä kuitenkin kannusti Francea osallistumaan koe-esiintymiseen. Pitkän prosessin jälkeen France valittiin sarjaan ja hänestä tuli samalla ensimmäinen etelä-aasialaistaustainen homomies, joka esiintyy kansainvälisesti tunnetussa tosi-TV-formaatissa.

Naturally Tan on selvästi kirjoitettu faneille. Se ei ole mikään järkälemäinen elämäkerta, joka käy syvääluotaavasti läpi kaikki Francen elämän käännekohdat, vaan aika kevyt paketti. Minulla tuli jopa olo, että France ei halunnut käsitellä joitain asioita lainkaan, esimerkiksi hänen nykyistä suhdetta perheeseensä. Elämäntarinoiden lisäksi kirjassa on rutkasti pukeutumisvinkkejä. 

Ehdottomasti mielenkiintoisempia osia kirjasta olivat Francen kertomuksen koe-esiintymisistä, Fab 5 -ryhmän muodostumisesta ja kuvausten takaisesta elämästä. France esimerkiksi valottaa, miksi jotkut kohtaukset sarjassa ovat menneet niin kuin ovat menneet. Kirja soveltuu siis sellaisille lukijoille, jotka tuntevat Tan Francen jo ennestään. Satuin tosin lainaamaan kirjan lomamatkalla seuralaiselleni, jonka matkalukeminen loppui kesken kaiken (kauheaa!), ja hänen mukaansa kirja on oikein mielenkiintoinen, vaikkei tuntisikaan Queer Eyetä erityisen hyvin.

TAN FRANCE & CAROLINE DONOFRIO: NATURALLY TAN
SIVUJA: 267
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: Virgin Books
JULKAISTU: 2019
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...