maanantai 23. joulukuuta 2019

Sarjakuvapalsta: loka–joulukuu 2019

Tämä bloggaus kokoaa yhteen kaikki sarjakuvat, jotka luin loka–joulukuussa. Aiemmista palstoista poiketen palsta sisältää vain neljä sarjakuvaa. Kesän ja alkusyksyn sarjakuvainnostuksen jälkeen vauhti hiipui loppuvuodeksi. Luvassa on kuitenkin vielä neljä sarjakuvaa, eli:

Mariko Tamaki & Rosemary Valero-O'Connell: Laura Dean Keeps Breaking Up With Me
Rainbow Rowell & Faith Erin Hicsk: Pumpkinheads
Vaughan, Chiang, Wilson & Fletcher: Paper Girls Vol 6
Watters, Leyh, Sotuyo, Laiho & Aiese: Lumberjanes Vol 12: Jackalope Springs Eternal

LAURA DEAN KEEPS BREAKING UP WITH ME
KIRJOITTANUT: Mariko Tamaki
PIIRTÄNYT: Rosemary Valero-O'Connell
EDITOINUT: Calista Brill & Whit Taylor
SIVUJA: 289
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: First Second
JULKAISTU: 2019
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Freddy on ollut jo vuoden rakastunut Laura Deaniin. He ovat olleet yhdessä lukuisia kertoja, mutta eronneet aivan yhtä monta kertaa. Freddyä alkaa jo kyllästyttää, mutta Laura on vain niin ihana. Onko heillä mahdollisuutta kunnon tulevaisuuteen?

Laura Dean Keeps Breaking Up With Me on yksi vuoden 2019 mielenkiintoisimista LGBT-sarjakuvien uutuuksista. LGBT-tarinat tuntuvat jakautuvan kahteen osioon: kaapista ulos tulo -tarinoihin ja siirappisiin rakkauskertomuksiin, joissa pariskunta saa lopulta toisensa. Näille tarinoille on paikkansa, mutta missä ovat muut kertomukset? Elämä ei millään muotoa asetu pelkästään noihin kahteen kategoriaan. Entä jos parisuhde onkin huono? Entä jos kaikki ei olekaan niin ruusuista?

Näitä kysymyksiä Laura Dean Keeps Breaking Up With Me käsittelee. Freddy on lääpällään koulun suosituimpaan tyttöön ja on imarreltu, että saa häneltä huomiota. Laura ei kuitenkaan ole hyvä tyttöystävä. Hän pettää Freddyä, mutta hermostuu, kun Freddy tekee samoin. Hän odottaa Freddyn olevan aina tavoitettavissa, mutta on itse tavoitettavissa vain silloin kun hänelle itselleen sopii. Freddyn ystävät alkavat kyllästyä tilanteeseen, sillä Freddy priorisoi Lauran ystävilleen tekemiensä lupausten yli. Ellei tilanne jotenkin muutu, pian Freddyllä ei enää ole ystäviä.

Tämä sarjakuva on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Mielenkiintoisen tarinan lisäksi sen kuvakerronta on ennennäkemätöntä. Rosemary Valero-O'Connell tuo mangan parhaat puoleet länsimaiseen sarjakuvaan. Kerronta on ilmavaa ja vihlailevaa. Sarjakuvan yllä paistaa porottava kalifornialainen aurinko, joka saa kaiken vaikuttamaan unelta. Kaikki on kuorrutettu hennolla vaaleanpunaisen sävyllä, mutta sen ei pidä hämätä lukijaa – kauniin ulkomuodon alta paljastuu painava tarina.

PUMPKINHEADS
KIRJOITTANUT: Rainbow Rowell
PIIRTÄNYT: Faith Erin Hicks
VÄRITTÄNYT: Sarah Stern
SIVUJA: 250
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: Macmillan Children's Books
JULKAISTU: 2019
MISTÄ MINULLE: Oma ostos

Deja ja Josiah ovat olleet samassa työpaikassa joka syksy aina high schoolin ensimmäisestä luokasta lähtien. Joka vuosi ennen halloweenia he työskentelevät kurpitsatilalla samassa pisteessä. He kutsuvat toisiaan vuodenaikakavereiksi: halloweenin jälkeen he tapaavat toisensa seuraavan kerran vasta seuraavana syksynä.

Nyt Deja ja Jodiah kuitenkin ovat high shcoolin viimeisellä luokalla. Syksy on edennyt nopeasti ja edessä on viimeinen vuoro. Josiah olisi valmis angstaamaan viimeisen vuoron läpi, mutta Deja haluaa tehdä siitä ikimuistoisen. Hän haluaa saattaa viimein yhteen Josiahin ja hänen pitkäaikaisen ihastuksensa Marcyn, joka työskentelee kurpitsatilalla toisella pisteellä. Marcy on kuitenkin siirretty kauemmalle työpisteelle. Deja ja Josiah alkavat etsiä Marcya halki kurpitsatilan.

Rainbow Rowell on tunnettu muun muassa kirjoistaa Fangirl, Carry on ja Wayward Son sekä Runaways-sarjakuvien käsikirjoittajana. Faith Erin Ficks on taas minulle uusi tuttavuus. Yhdessä he ovat luoneet suloisen sarjakuvan, joka mässäilee syystunnelmalla. Luin Pumpkinheadsin lokakuun ruskan aikana, eli juuri oikeaan aikaan.

Syystunnelma onkin tämän teoksen suurin plussa. Juonellisesti tarina on aika yksinkertainen. Tarina kuljettaa lukijan halki mielikuvityksellisen kurpitsatilan, jossa amerikkalaiset asiakkaat voivat fiilistellä syksyä söpöön kaupallisuuteen valjastettuna. Samalla kun Deja ja Josiah etsivät Marcya, he käyvät läpi monia nuoruuteen liittyviä asioita, kuten tulevaisuudenpelkoja ja -haaveita ja ihmissuhdekiemuroita. Kaiken kuorruttaa ihastuttava syksyinen väritys, josta on Sarah Sterniä kiittäminen.

Pumpkinheads tarjoaa suloista fiilistelyä kaikille syksyihmisille, mutta itse tarina jää ohueksi. Se tuntuu venytetyltä – 50 sivua vähemmän olisi riittänyt oikein hyvin. Suosittelen tätä kirjaa kaikille, jotka toivovat iltoihinsa jotain söpöä, jonka ääreen käpertyä teekupin ja viltin kanssa. Rainbow Rowell osaa kirjoittaa hahmoja, jotka lämmittävät mieltä.

PAPER GIRLS VOL 6
KIRJOITTANUT: Brian K. Vaughan
PIIRTÄNYT: Cliff Chiang
VÄRITTÄNYT: Matt Wilson 
TEKSTANNUT: Jared K. Fletcher
SIVUJA: 144
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: Image Comics
JULKAISTU: 2019
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Neljä sanomalehdenjakajaa, KJ, MacKenzie, Erin ja Tiffany ovat päätyneet vuodesta 1988 keskelle aikamatkustajien sotaa, joka ylittää kaikki ajan ja paikan rajat. Sarjan kuudes albumi päättää tarinan.

Innostuin alun perin sarjasta sen uskomattoman värityksensä ja mielenkiintoisesti punoutuvan juonensa takia. Valitettavasti sarja ei onnistunu kannattelemaan itseään loppuun saakka kunnialla. Väritys on edelleen upeaa, mutta juonesta on tullut liian sekava. Lisäksi huomasin, ettei piirustusjälki ole tarpeeksi lukijaystävällistä. Hahmot näyttävät liikaa toisiltaan, joten menin välillä sekaisin, kuka on kukin

Myönnän vain silmäilleeni joitain kohtauksia tässä albumissa, sillä huomasin, etten enää ollut kiinnostunut kaikesta. Halusin tietää, miten tytöt pääsevät takaisin kotivuoteensa, mutta en kokenut mitään kiintymystä isompaan juoneen. Tekijät varmaan halusivat luoda tyydyttävän päätöksen tarinalleen, joten sarjakuva heittelee viimeisessä osassaan mukaan kaikki vanhat elementit. Tämä pakottaa lukijan pinnistelemään muistiaan sellaisten hahmojen ja yksityiskohtien kohdalla, jotka ovat jo kadonneet muistista.

Itse lopetus on kaiken lisäksi sellaista sarjaa, jota en yleensä arvosta. Toivoisi, että tarinan lopussa jokin muuttuisi, mutta Paper Girls palauttaa kaiken siihen, mistä lähdettiin. Miksi luin sarjakuvan, jos en saa nähdä, miten tarina lopulta vaikuttaa päähenkilöihin?

LUMBERJANES VOL 12: JACKALOPE SPRINGS ETERNAL
KIRJOITTANUT: Shannon Watters & Kat Leyh
PIIRTÄNYT: Ayme Sotuyo
VÄRITTÄNYT: Maarta Laiho
KANSI: Kat Leyh
EDITOINUT: Calista Brill & Whit Taylor Sophie Phillip-Roberts, Dafna Pleban (sarja), Jeanine Schaefer (keräilypainos)
SIVUJA: 112
KIELI: Englanti
KUSTANTANUT: BOOM! Box
JULKAISTU: 2019
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Lumberjanes-sarjakuvat kertovat viiden Roanoke-mökin asukkaan, Jon, Aprilin, Ripleyn, Mollyn ja Malin, seikkailuista Miss Quizella Thiskwin Penniquiqul Thistle Crumpetin kesäleirillä. Jokainen albumi kattaa neljä lukua, jotka kertovat yhden yhtenäisen tarinan. Sarjan jatkuvuus on löyhää. Hahmot muistavat menneet tapahtumat ja ovat ottaneet niistä opiksi, mutta uuden albumin seikkailut eivät välttämättä liity millään lailla aiempiin seikkailuihin. Sarja sopiikin noin 10–15-vuotiaille lukijoille, jotka tykkäävät lukea samoista hahmoista aina uusien seikkailujen parissa. Mukana kulkee myös suurempia mysteereitä, joista tihkuu vihjeitä silloin tällöin.

Edellinen albumi, Time After Crime, on jättänyt leiriläisiin jälkensä. Roanoke-mökin asukkaat kokevat, että aikavääristymäseikkailu oli liikaa. Aiemmat seikkailut ovat ratkenneet aina jollain tavalla, mutta nyt osa asioista on edelleen selvittämättä. Mikä esimerkiksi oli se mystinen ääni, jonka kanssa Molly teki kohtalokkaan aikavääristymäsopimuksen?

Roanokelaiset eivät enää uskalla poistua mökistään. Ryhmänohjaaja Jen on huolissaan katsettavistaan ja yrittää keksiä heille jotain mukavaa tekemistä. Hän päättää, että sopivan harmiton aktiviteetti on  yrittää bongata sarvijänis (jackalope)

Olen jo useamman numeron ajan harmitellut sarjan heikentynyttä piirustustyyliä. Olen kuitenkin jatkanut sarjan lukemista, sillä tarinat ovat olleet herttaisia. Nyt minusta valitettavasti tuntuu, että sarjan käsikirjoituskin on alkanut ontua. Lumberjanes on menettämässä charmiaan, enkä enää tiedä, viitsinkö jatkaa tämän sarjan lukemista pidemmälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...