keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Selkeyttä lukemiseen: Vuoden 2020 tavoitteet

Kuva: Alfons Morales / Unsplash / Muokkaus: Reta Anna Maria
Olen vuosia lukenut miten huvittaa. Olen lukenut monta kirjaa yhtä aikaa enkä ole lainkaan seurannut sitä, luenko omia kirjojani vai kirjaston kirjoja. Ennen tämä sopi minulle, mutta vuoden 2019 lopussa huomasin, etten enää tykännyt lukutyylistäni. Se tuntui kaoottiselta. Halusin muuttaa lukutyyliäni.

Tein joitain korjausliikkeitä jo loppuvuonna 2019. Kaikki alkoi siitä, kun piirsin erään vihkon sivulle taulukon, jossa oli kolme saraketta: kirjaston kirjat, omat kirjat ja keskeneräiset kirjat. Tavoitteeni oli lukea vuorotellen yksi kirja kustakin sarakkeesta, merkitä se taulukkoon ja seurata näin, miten lukemiseni etenee. Huomasin kuitenkin pian, että lukusuunnitelmassa oli vaikea pysyä, sillä oli pahassa kirjastokierteessä. Kirjaston kirjat menivät kaiken muun edelle, sillä ne piti palauttaa.

Aloitin siis kirjastolakon, jonka julistin Twitterissä. Tein siitä ketjun, jota päivitän edelleen, kun tilanne muuttuu. Tavoitteeni on, saisin lainasaldoni nollaan. Tämän jälkeen voin aloittaa puhtaalta pöydältä ja miettiä tarkemmin, mitä kirjoja haluan lainata.


Tavoitteeni kokonaisuudessaan on päästä tilanteeseen, jossa minulla on vain yksi kirja kerrallaan kesken. Koen, että tarvitsen sellaista tällä hetkellä. Tarve liittyy suuremmassa skaalassa yleiseen haluuni pystyä keskittymään kunnolla yhteen asiaan kerrallaan. Ennen minulla oli monta rautaa tulessa, mutta olen huomannut viime vuosina, ettei sellainen sovi minulle. Huomaan, että keskeneräiset kirjat stressaavat minua samalla tavalla kuin joku muu keskeneräinen asia. En halua elämääni ylimääräistä stressiä, minkä vuoksi haluan siistiä lukemistapaani.

Niinpä olen laatinut vuodelle 2020 kolme lukutavoitetta, joiden avulla toivon mukaan saavutan ihannetilanteeni.


1. tavoite: Lue keskeneräiset kirjat

Tällä hetkellä minulla on kesken viisi kirjaa:
 • Patricia Highsmith: Carol 
  • Tämä on aika tuore keskeneräinen kirja. Luin kirjaa joululomalla, mutta huomasin pian, etten saa sitä luettua loppuun ennen vuodenvaihdetta. Halusin saada vuoden 2019 lukusaldoksi 70 kirjaa, joten vaihdoin helppolukuisempaan kirjaan saavuttaakseni tavoitteeni.
 • Mike Pohjola: Sinä vuonna 1918 
  • Ostin kirjan jo vuonna 2018 ja luinkin sitä edellisen kerran silloin. Kirjassa on useampi tarina ja lukija saa päättää, miten tarina etenee. On siis hyvin vaikea päätellä, milloin kirja on luettu loppuun. Harkitsen, että lukisin kirjasta ainakin viisi erilaista tarinaa, minkä jälkeen voisin katsoa kirjan luetuksi.
 • Inna Airola: Kaaren kertomus. Ensimmäinen osa
  • Luin tätä viimeksi 21.4.2018. Kirja on siis seissyt yöpöydälläni pitkään. Kirja jäi kesken, koska en pitänyt päähenkilöstä. Aion antaa tälle vielä uuden mahdollisuuden.
 • Robert Galbraith: Valkoinen kuolema
  • Sain kirjan joululahjaksi jouluna 2018. Luin sitä joululomalla, mutta kirja jäi kesken, koska en enää jaksanut Robinin hirveää aviomiestä. Olen siitä lähtien useaan otteeseen meinannut ottaa kirjan käteeni, mutta päättänyt lukea jotain muuta. Tällä hetkellä mietityttää paljon se, haluanko tukea J. K. Rowlingin (joka on kirjaija Galbraith-nimen takana) teoksia hänen viimeaikaisen transvastaisen twiitin takia, varsinkin tilanteessa, jossa teos ei ole äärimmäisen mukaansatempaisena itsekään.
 • Kate Morton: Salaisuuden kantaja
  • Aloitin kirjan lukemisen tammikuun aikana, vain muutama päivä sitten, joten kirja ei varsinaisesti kuulu näihin pitkään jumissa olleisiin kirjoihin. Teos on pikemminkin osa vuoden 2020 tavoitteiden kohtaa 3.
Kuten lukea saattaa, suurin osa keskeneräisistä kirjoista on jäänyt kesken syystä. Aion antaa niille vielä yhden mahdollisuuden, mutta jos lukeminen ei vain nappaa, on aika laittaa ne syrjään pysyvästi. Jotkut kirjat eivät vain ole tarkoitettu minulle. Tavoitteeni on, että alkuvuoden aikana edellä mainittu keskeneräisten kirjojen pino on kadonnut yöpöydältäni, tavalla tai toisella.


2. tavoite: Lue kirjaston lainat

Minulla on tällä hetkellä viisi kirjaston lainaa:
 • Evelyn Waugh: Mennyt maailma. Kapteeni Charles Ryderin hengelliset ja maalliset muistelmat
  • Olen uusinut tämän lainan jo niin monta kertaa, että kohta nolottaa. Haluan ehdottomasti lukea tämän kirjan, mutta aika ei ole ollut koskaan oikea.
 • Radclyffe Hall: Yksinäisyyden kaivo
  • Lainasin tämän varhaisen LGBTQ-kirjan jossain klassikkopuuskassani. Olen edelleen kiinnostunut lukemaan tämän.
 • V. E. Schwab: Tummenevat varjot
  • Schwabin sarjan aiempi osa Magian pimeämpi sävy jätti hiukan kylmäksi, mutta sai toivomaan parempaa jatko-osaa. Kunhan vain saisin tämän luettua, niin tietäisin, oliko toivoni turhaa vai ei.
 • Ritva Hapuli: Naisia rakastavat naiset. Lesbolaisuuden ja siihen liittyneenä homoseksuaalisuuden määrittäminen Euroopassa vuosien 1880-1930 välisenä aikana
  • Tämänkin lainasin jonkin tiedonjanoni hetken aikana. Kirja on onneksi aika ohut, joten uskoisin, ettei lukemisessa mene kauan.
 • Patricia Highsmith: Carol
  • Tämän olen jo aloittanut. Katso tavoitteiden kohta 1.
 • Lisäksi: Yasmina Khadra: Kabulin pääskyset
  • Löysin tämän BookCrossing-kirjan opiskelijaravintolan eteisestä. Olen pitänyt kirjaa hallussani jo niin monta kuukautta, että haluan lukea sen ja arvostella BookCrossing-verkkosivuille ennen kun lasken sen taas liikenteeseen.
Vaikka ennen joululomalle lähtöä toivoin, että saisin luetta kaikki kirjaston lainat tammikuun loppuun mennessä, en usko sen olevan mahdollista. Todennäköisempää on, että olen saanut kaiken luettua maaliskuuhun mennessä. Tavoitteeni on, että saan lainatilanteeni nollattua ainakin jossain vaiheessa vuotta 2020.

3. tavoite: Lue oman kirjahyllyn kirjoja

En listaa kaikkia kirjahyllyni lukemattomia kirjoja, sillä niitä on paljon. Kuvassa olevien kirjojen lisäksi lukemattomia kirjoja löytyy hyllystä, esimerkiksi osana kirjasarjoja, ja eräästä laatikosta, jossa säilytän kirjoja, joita en ole vielä lukenut. Luettavaa on siis paljon.

Kirjablogimaailmassa on pyörinyt useampia haasteita, joiden tavoitteena on lukea hyllyyn jumittuneita kirjoja. Tällaisia ovat muun muassa Kirjahyllyn aarteet -haaste sekä Sivumennen-podcastin Hyllynlämmittäjät-haaste. 

Kirjaston lainakirjojen ja keskeneräisten kirjojen lukemisen taustalla on se, että haluan saada luettua ne pois alta tämän haasteen tieltä. Vuodesta 2020 tulee vuosi, jolloin luen oman kirjahyllyni kirjoja. 

3b: Uusien kirjojen ostamiseen liittyvät säännöt

Jotta kirjahyllyni lukemattomien kirjojen määrä ei pääse kasvamaan vuoden 2020 aikana, laadin säännöt sille, mitä ja miten saan ostaa kirjoja vuonna 2020.
 • Lähtökohtaisesti en saa ostaa uutta kirjaa ennen kun olen lukenut 5 oman hyllyn kirjaa.
 • Saan ostaa kirjan, jos
  • Se on osa sarjaa, jota jo kerään ja on suuri syy olettaa, ettei kyseinen kirja löydy tulevaisuudessa helposti kaupoista. Esim. divarista löytynyt osa. Myös yksittäiset harvinaiset kirjat lukeutuvat tähän joukkoon, jos löytöni on sellainen, jonka olen jo lukenut ja jonka haluan hyllyyni keräilymielessä.
  • Kyseessä on suomalainen tai suomennettu spefiteos, jonka julkaisua haluan kannattaa.
  • Aion lukea ostamani kirjan heti seuraavaksi.
  • Kaikkien ehtojen ei tarvitse täyttyä yhtä aikaa.

Näiden haasteiden lisäksi olen aloittanut erään kirjoihin liittymättömän haasteen, josta en kerro vielä enempää. Jos haaste onnistuu, kerron siitä tarkemmin.

Päivitys 12.2.2020 Kirjojen ostamiseen liittyviä sääntöjä on tarkennettu.

10 kommenttia:

 1. Ihania lupauksia tälle vuodelle, varsinkin tuo, että en saa ostaa uusia kirjoja, ennen kuin olen lukenut viisi oman hyllyn kirjaa. Sitten vielä lisäohjeita.
  Tervetuloa Kirjahyllyn aarteet 2-lukuhaasteeseen.

  VastaaPoista
 2. Hyllynlämmittäjät on Sivumennen-podcastin FB:ssä käynnistämä haaste: https://www.facebook.com/sivumennen/posts/1845272132361305/.

  Onnea uudelle lukutyylillesi! Minulle tämä ei toimisi (liikaa sääntöjä ja muistettavia asioita), mutta lukijoitahan on monenlaisia ja on hyvä löytää itselle sopivia juttuja. Minullakin on tavoitteena lukea enemmän juuri omia kirjoja, mutta en ainakaan vielä ole alkanut rajoittaa kirjastolainoja. Kevään uutuuksista tosin en ole tehnyt yhtään varauksia, joten se nyt hieman vähentää varausjonosta saapuvia kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännällä tavalla nämä säännöt eivät tunnu minusta vaikealta. Olen oikeastaan jo syksystä saakka noudattanut sääntöjä, vaikka en kirjannut niitä minnekään ylös. Luin vuosia ilman minkäänlaista suunnitelmaa, mikä johti siihen, että minulla oli kymmenen kirjaa yhtä aikaa kesken. Tavoitteeni on päästä tilanteeseen, jossa minulla on maksimissaan kaksi kirjaa kerrallaan kesken, ihanteena vain yksi kirja kerrallaan. Luin sillä tavalla lapsena ja se tuntui sopivan minulle.

   Joidenkin kevään uutuuskirjojen kanssa tulee tekemään tiukkaa. En kuitenkaan kiellä kirjastoa itseltäni täysin. Kunhan saan kirjaston saldon nollaksi, voin taas alkaa maltillisesti lainaamaan lisää.

   Poista
 3. On varmasti hyvä, kun tekee lukusuunnitelmia. Varsinkin jos aikaa pitää jakaa monien muiden asioiden kesken, suunnitelmat varmasti helpottavat arkea. Minä kyllä pärjään kirjaston lainojen kanssa, mutta minulla on ihan liikaa "kirjahyllyn aarteita". Taidankin osallistua Main haasteeseen. Mukavaa lukuvuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti haaste kannustaa lukemaan kirjahyllyn aarteita. :)

   Poista
 4. Kiinnostava postaus. Olet pohtinut ja selkeyttänyt lukemistasi todella paljon.

  VastaaPoista
 5. Samojen asioiden kanssa on täälläkin painittu: kirjaston lainoista tulee helposti kierre jota tulee priorisoida muiden edelle, vaikka omassa hyllyssäkin istuisi jo vaikka kuinka monta kiinnostavaa lukematonta teosta. Taidankin tästä inspiroituneena kokeilla samaa eli ei muuta kuin kirjastolainasaldoa nollaamaan ja sitten omien kirjojen kimppuun viimein. Kiitos postauksestasi siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että postaukseni inspiroi sinua! Toki kirjastolakko on välillä vaikeaa, sillä törmään jatkuvasti kiinnostaviin kirjoihin, joita haluaisi lukea. Lakko on kuitenkin auttanut hahmottamaan, mitä oikeasti haluaa lukea. Mielessäni on jo muutama kirja, jotka aion lainata, kunhan saan saldoni nollaksi, mutta matkasta on pudonnut myös muutama kirja, jonka olisin varmasti varannut impulssin kannustamana, mutta jota en ehkä oikeasti haluakaan lukea.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...