perjantai 24. tammikuuta 2020

Viisi viiden tähden ennustusta 2020


Kirjatuben puolella olen törmännyt haasteeseen, jossa ennustetaan omasta TBR-pinosta viisi kirjaa, joiden arvelee olevan viiden tähden lukukokemuksia. Päätin tarkastella lähemmin kirjahyllyni lukemattomia kirjoja ja poimia sieltä viisi kirjaa, joista toivon pitäväni erittäin paljon.

Viiden tähden ennustukseni

Madgalena Hai: Kolmas sisar (Royaumen aikakirjat 1)
Hain tekstit ovat aina toimineet minulle. Kun ostin tämän kirjan Finnconista kesällä 2018, olin erittäin innoissani siitä, että pääsisin lukemaan sen pian. Jotenkin kaikki muu vain on mennyt tämän kirjan edelle. Olen odottanut ikään kuin oikeaa hetkeä kirjan lukemiseen. No, ehkä lähes kahden vuoden kuluttua viimein on oikea hetki. Kirja on kerännyt paljon kehuja ja veikkaan, että Hain kiinnostava fantasiamaailma onnistuu tekemään minuun vaikutuksen. 

Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys
Kirjablogimaailmassa kiitosta kerännyt Kinnusen esikoisteos on minulla vielä lukematta. Olen tosin kuunnellut romaanin alun Turun kaupunginkirjastolla Kinnusen itsensä lukemana kenties vuonna 2015. Olen myös lukenut Kinnusen kolmannen romaanin Pintin, joka ei tehnyt minuun erityisen suurta vaikutusta. Olen siis aika rohkea, kun uskallan olettaa pitäväni Neljäntienristeyksestä paljon enemmän. Pintti on kuitenkin jäänyt elämään ajatuksiini. Vaikkei teos lukuhetkellä säväyttänyt, huomaan ajattelevani siinä käsiteltyjä asioita usein. Ehkä Neljäntienristeys tekee saman vaikutuksen. Romaani aloittava synnytyskohtaus on ainakin jäänyt elävästi mieleeni.
Muokkaus 11.2.2020: Luin Neljäntienristeyksen. Kirja sai 4/5 tähteä, sillä koin kirjan aiheuttaman henkisen tuskan poistavan yhden tähden muuten hyvin ansioikkaasta romaanista.
Kazuo Ishiguro: Me orvot
Ole luonani aina ja Pitkän päivän ilta ovat olleet erittäin hyviä lukukokemuksia, joten toivon, että tämäkin Ishiguron romaani kolahtaa minuun. Ishiguro on kyllä siinä mielessä riski valinta, että jotkut hänen kirjansa eivät ole uponneet minuun sitten lainkaan: Haudattu jättiläinen meni ihan yli hilseen. Minulla on kuitenkin suuri usko tähän kirjaan! Olen ostanut sen jo monta vuotta sitten, joten olisi korkea aika saada se myös luetuksi.

Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni
Kelttifantasiaa ja siskojen välisiä suhteita kauniilla kielellä höystettynä. Eräs tuttavani kuvaili tätä kirjaa liian kaunokieliseksi, mutta minulle kuvailu oli pikemminkin suositus. Toivon, että kirja lumoaa minut tunnelmallaan. 

Margaret Atwood: Testamentit
Tosi monet ovat kuvailleet tätä kirjaa mukaansatempaiseksi romaaniksi, jossa on lukuimu kohdillaan. Eräs tuttavani jopa sanoi, että Testamentit on hauskin dystopiaromaani, jonka on koskaan lukenut. Odotan tältä kirjalta erityisesti lukuimun tuomaa lukunautintoa ja sitä kautta syntyvää viiden tähden arvosanaa.
Muokkaus 25.2.2020: Luin Testamentit. Kirja sai 4/5 tähteä, sillä vaikka tarina oli mukaansatempaisena ja helppolukuinen, en saanut hahmoista tunnetasolla kiinni.


Aloitin tämän bloggauksen innostamana Neljäntienristeyksen tänään. Palaan tähän bloggauksen sitä mukaa kun saan kirjat luettua ja vertaan odotuksiani todelliseen lukukokemukseen.

Viiden tähden kirjat ovat hyvin arvaamattoia tapauksia. Kun kirjan saa luettua, yleensä tietää heti, jos kyseessä on viiden tähden kirja. Annan lähes kaikille pitämilleni kirjoille neljä tähteä, koska yleensä kirjassa on aina joku pieni juttu, jonka takia se ei nouse aivan täydelliseksi lukukokemukseksi. Joskus sitten vastaan tulee kirjoja, jotka koskettavat sellaisella tasolla, etteivät minkäänlaiset ratoonaaliset mittarit riitä kirjan arviointiin. Silloin mennään puhdalla tunnetasolla ja kirjalle pamahtaa viisi tähteä alta aikayksikön. 


Viiden tähden kirjojen ennustaminen on myös hiukan surumielistä. Eikö kaikkien lukulistallani olevien kirjojen pitäisi yltää viiden tähden odotuksiin? Jos olen kiinnostunut kirjasta, eikö lähtokohtana pitäisi olla toive siitä, että se on seuraava lempikirjani?

Olen kuitenkin sitä mieltä, että kirja voi olla hyvinkin lukemisen arvoinen, vaikka se ei yltäisi suosikkien joukkoon. Monet kirjat kolahtavat edes jollain tavalla, aiheeltaan, kirjoitustyyliltään tai oikean elämäntilanteen vuoksi. 

Saa nähdä, osuvatko nämä ennustukset lainkaan oikeaan!

4 kommenttia:

 1. Aika hauska haaste! Olen lukenut yhden listaamistasi kirjoista, Neljäntienristeyksen. Olen antanut sille sekä jatko-osalleen Lopotille 4,5 tähteä ja Pintille 3,5, mikä kertoo jo paljon siitä miten niitä arvostin. Toivottavasti seuraava olisi taas enemmän ensimmäisten kaltainen...

  VastaaPoista
 2. Onpas erikoinen haasteidea. :) Itse en tähän uskalla ryhtyä, sillä olen huomannut, etten osaa etukäteen arvioida edes sitä, mitä tulen lukemaan vuoden mittaan. Joten turhapa niitä viiden tähden kirjojakaan on alkaa arvuuttelemaan. Mutta se on kyllä totta, että viiden tähden kirjan tunnistaa tosi nopeasti, kun sellaisen on lukenut.

  Sinun listaltasi Hain Kolmas sisar oli minulle viiden tähden kirja, jonka ostin jokin aika sitten aivan omaksi, uusintalukua odottamaan. Toivottavasti jatko-osatkin ovat samaa huippuhyvää tasoa. Ishiguron ja Kinnusen kirjat jäivät minulle aika keskinkertaisiksi lukuelämyksiksi, mutta Alatalon kirjalta odotan itsekin tosi paljon. Mielenkiinnolla odotan, miten nämä ennustukset toteutuvat. Toivottavasti teet aikanaan katsauksen siihen, miten meni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvioiminen on hyvin vaikeaa, mutta arvelen, että tämän postauksen tekeminen kannustaa minua lukemaan nuo kirjat tämän vuoden aikana, sillä todellakin haluan lukea ne! :D

   Mukavaa, että pidit Kolmannesta sisaresta. Siinä on paljon juttuja, joista uskon pitäväni, joten odotukset ovat minulla korkealla.

   Aion tehdä koonnin viimeistään silloin, kun olen nämä kaikki lukenut. Ehkä linkkaan ne myös tähän postaukseen. Myös itse kirjojen bloggauksessa aion arvioida, miten odotukset suhteutuivat todelliseen lukukokemukseen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...