sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Vuoden 2019 aikana loppuun käytetty kosmetiikka


Vuoden 2019 alussa tein yhden uuden vuoden lupauksen. Päätin kerätä kaikki vuoden aikana käyttämäni kosmetiikan talteen ja katsoa vuoden kuluttua, kuinka paljon kosmetiikkaa olen käyttänyt. Vuosi on nyt kulunut. Sen kunniaksi kaivoin vaatekaappini perältä kassin, jonne olin tuotteet kerännyt. Luvassa on kirjabloggaajan piipahdus kauneus- ja muotiblogien puolella, kun tarkastelen sitä, minkälaisia tuotteita oikeasti käytän ja miksi.

Year of Empties tai vuoden aikana loppuun käytetyt tuotteet/kosmetikkaa on haaste, joka on pyörinyt kauneus- ja muotibloggaajien tai tubettajien parissa jo vuosia. Tätä bloggausta kirjoittaessani huomasin, että jotkut keräävät jopa kuukauden aikana loppuun käytettyjä tuotteita bloggauksiinsa. Ideana on kerätä talteen ne tuotteet, jotka oikeasti käyttää loppuun ja esitellä ne yleisölle. Yleensä loppuun asti käytetyt tuotteet ovat oikeasti hyviä ja siksi suosittelemisen arvoisia.

Mitä on mukana, mitä ei ole mukana?


Laitoin säännönmukaisesti talteen kaiken kosmetiikaan, jonka käytin loppuun vuoden 2019 aikana, eli meikit, meikinpoistoaineet, ihonhoitotuotteet ja peseytymistuotteet. Keräsin talteen myös vanhaksi tai kuivaksi menneen kosmetiikan.

Mukana ei ole hammastahnaa, sillä en miellä sitä kosmetiikaksi eikä minulla ole sen suhteen ollut koskaan runsaudenpulaa: käytän aina yhden tuubin loppuun ja ostan sitten uuden. Mukana ei myöskään ole Bepanthen-voidetta, jota käytän vuoden aikana 1–2 tuubia, syy on sama kuin hammastahnassa. Mukana kuitenkin on yksi ihoon käytetty lääkevoide, jonka käyttö oli poikkeuksellista ja, no, satuin heittämään sen pussiin muiden tuotteiden joukkoon.

Mukana ei myöskään ole kasvonaamioita eikä pienissä näyteläpysköissä olleita tuotteita, joita käytin vuoden aikana jonkin verran. Laitoin ne suoraan roskiin.

Miten käytän kosmetiikkaa?


Olen meikannut teini-ikäisestä lähtien. Meikkaaminen alkoi aknen seurauksena, sillä halusin piilottaa finnit. Sen päälle aloin myös kiinnostua silmä- ja huulimeikistä, joista tuli pian osa päivittäistä meikkirutiiniani. Ihoni huononi ja meikin käyttö lisääntyi: mitä enemmän tarvitsin ihomeikkiä, sitä enemmän koin tarvitsevani silmä- ja huulimeikkiä tuomaan piirteeni esiin paksun meikkivoidekerroksen alta.

Missään vaiheessa en ole ollut poskipunan, aurinkopuuterin tai kulmameikin käyttäjä. Poskipuna ja aurinkopuuteri tuntuivat vain korostavan ihon epätasaisuutta, ja olen aina kokenut, että kulmakarvani ovat hyvät ilman meikkaamista. Edes 2010-luvun lopun erittäin dramaattinen kulmakarvamuoti ei saanut minua vahvistamaan kulmiani. 

Vuonna 2018 söin viimein isotretinoiinikuurin (tunnetaan muun muassa kauppanimellä Roaccutan) akneen. Ihoni on ollut sen jälkeen tosi hyvässä kunnossa. Samaan aikaan kun ihoni parani, intoni hoitaa sitä kasvoi. Ennen olin keskittynyt vain siihen, että finnit vähenisivät, mutta nyt aloin kiinnostua siitä, miten saisin ihoni pysymään kirkkaan ja terveen näköisenä kuurin jälkeen. Innostuin korealaisesta ihonhoidosta, vaikken mennyt siinä ihan äärimmäisyyksiin. Otin Koreasta muutaman vinkin, mutta vältin yli kymmenen tuotteen ihonhoitorutiinit. 

Tällä hetkellä eniten kosmetiikkaa kuluu ihonhoitoon. Se on tärkeämpää kuin meikkaaminen. Saatan nykyään lähteä talosta ulos ilman meikkiä, mikä on uskomattoman vapauttavaa, sillä ainakaan kymmeneen vuoteen en kokenut sen olevan mahdollista. Oloni saattaa olla ilman meikkiä "huolittelematon", mutta se on pientä verrattuna siihen, että aiemmin ilman meikkiä koin, etten mitenkään pysty olemaan ihmisten ilmoilla. 

En tällä hetkellä käytä meikkivoidetta, puuteria, poskipunaa tai aurinkopuuteria. En ole koskaan käyttänyt hajuvesiä. Yleensä meikkiini kuuluu pohjustusvoide (joka tasoittaa ihoa ilman että päälle laittaisi meikkivoidetta), peiteväri (yleensä vain silmien alle), kevyt BB-voide (jos haluan lisää peittävyyttä), luomiväri, ripsiväri, eyeliner (jos on aikaa), väritön kulmavaha ja joku huulituote. Kiireisinä hetkinä jätän kaiken ihomeikin pois. Käyttämäni meikin määrä on parin viime vuoden aikana vähentynyt huomattavasti.

Ihonhoitoon käytän tällä hetkellä puhdistustuotteita, kasvovettä, kosteutustuotteita ja muutamaa seerumia. Muun kehon kosteutusta tarvitsen vain harvoin, joten kosteusvoidetta kuluu vähän.

Mielestäni käytän kosmetiikkaa kohtalaisen määrän. En kuulu näihin, jotka tarvitsevat vain shampoon, saippuan ja hammastahnan, mutta en myöskään käytä kosmetiikkaa yhtä paljon kuin muotibloggaajat. Siksi olikin mielenkiintoista vuoden alussa viimein kumota tyhjät kosmetiikkapurkit lattialle ja katsoa, kuinka paljon tuotteita on kulunut. Alla video aiheesta.


Vuoden aikana sain loppuun yhteensä 53 tuotetta. Osan tuotteista olin aloittanut jo vuoden 2018 aikana, jotkut jopa aiemmin. Vuoden aikana käytin myös tuotteita, jotka kuluivat loppuun aivan tammikuun alussa. En laskenut niitä mukaan. Mukana ovat vain ne tuotteet, joista en onnistunut tiristämään mitään ulos vuoden loppuun mennessä.

Katsotaanpa tuotteita tarkemmin


Kaksi Rexonan deodoranttia, tuoksuina stress control ja cotton dry, 50ml kumpikin
Stress control on edelleen ehkä lempideodoranttini tuoksun perusteella, mutta sitä ei saa lähikaupastani, joten ostin cotton dryn testiin vuoden aikana. Se täytti tehtävänsä, mutta silti haikailen stress controlin perään. (Ostin sen muuten alun perin vitsinä, sillä minulla oli hyvin stressaava elämäntilanne meneillään.) Kesällä käytin myös himalajansuolasta valmistettua suoladeodoranttia, joka vähensi nestemmäisten deodoranttien käyttöä.


Mizon All In One Snail Repair Creamia 120 ml, 35 ml (tuubi) & 30 ml 
Tästä on tullut vakiotuotteeni. Korealainen etanavoide tekee ihmeitä iholleni. Aina kun tuote loppuu, ostan uuden. Joskus vanhan ja uuden tuotteen väliin tulee pitkä tauko ja huomaan sinä aikana, että ihoni näyttää tylsältä. Tuote tasoittaa ihoa ja saa sen näyttämään pirteältä.

Mizon Good Night White Sleeping Mask 50 ml
Ostin tämän yövoiteen erään conin korealaisen kosmetiikan myyntipisteeltä. Käytin tuotteen loppuun, mutta en todennäköisesti osta sitä lisää. Tuoksu oli lääkemäinen enkä huomannut ihossani mitään muutosta. Tuote lupaa ihon pigmenttimuutosten tasoittumista, mutta omat maksaläiskäni pysyivät ennallaan.

Viisi kynsilakkaa ja yksi pohjalakka
Malava, Cubus, L'Oréal & Essie
Suurin osa näistä lakoista oli jo vuosia vanhoja ja olisi pitänyt heittää ajat sitten pois. Käytin niitä vielä pari kertaa, totesin lakan muuttuneen huonoksi ja päätin sitten laittaa pois. Jokaisen pohjalla on vielä hiukan lakkaa, mutta lakan sivellin ei yllä sinne. Mukana on myös Essien pohja- ja päällyslakka. En voi lakata kynsiä ilman pohjustusta ja päällystystä ja käytän loppuun yhden pohja- ja päällyslakan näköjään noin vuodessa.


Pirkka Face Q10 silmänympärysvoide 15 ml
Hintaa tällä on noin viisi euroa ja koen saavani sillä todellakin rahalleni vastinetta. Rakenteeltaan voide muistuttaa sen verran paljon perusrasvaa, että välillä olen miettinyt, onko tämä vain erilaisessa purkissa myytävää käsirasvaa. Olen kuitenkin käyttänyt tätä ihan tyytyväisenä, sillä sitä saa lähikaupasta. Tämä ei mikään tehovoide ikääntyvälle iholle, tai ainakin sellainen olo minulla on, mutta 27-vuotiaana olen toistaiseksi voiteeseen tyytyväinen. Ehkä vanhempana pitää hankkia tujumpi tuote.


Lumene [Valo] Nordic-C Glow Boost Essence 50 ml & 30 ml
Tästä tuotteesta ihonhoitoni alun perin lähti. Sain yhden pakkauksen ilmaiseksi ja tykkäsin lopputuloksesta niin paljon, että olen käyttänyt tuotetta siitä lähtien. Ostan aina uuden, kun edellinen loppuu. Mikään muu tuote ei kirkasta ihoani yhtä hyvin. Tuote taitaa olla erittäin suosittu, sillä se on usein loppunut kaupasta, kun menen ostamaan sitä. Tämä on myös yksi harvoista tuotteista, joiden tuoksusta pidän. Se on raikas ja mieto. Yleensä haluan tuoksuttomia tuotteita.

Mizon Snail Repair Intensive Ampoule 30ml
Lisää korealaisia etanatuotteita. Eräs tuttavani oli tosi epäileväinen, kun huomasi, että käytän etanatuotteita, mutta kun hän kuuli, että Mizonin tuotteita saa tilattua Yliopiston Apteekista, hän rauhoittui. Tämä seerumi toimii yhdessä Mizon All In One Snail Repair Creamin kanssa, mutta en käytä sitä niin uskollisesti kuin creamia. Välillä hankin uuden purkin, välillä en. Vuonna 2019 kului näköjään yksi puteli.

Maybelline Fit me -peiteväri
Tämä on yksi parhaista edullista peiteväreistä, joita olen onnistunut löytämään. Rakenne on hiukan vetinen mutta samalla peittävä, mikä mahdollistaa tuotteet monipuolisen käytön. Olen tyytyväinen tulokseen ja olisin ostanut tuotteen heti uudestaan, ellei minulla sattunut olemaan meikkilaatikossani muita peitevärejä odottamassa käyttövuoroaan.

Maybelline The Eraser Eye
Olin pitkään halunnut kokeilla tätä peiteväriä, koska olin nähnyt siitä paljon kehuja internetissä. Kun viimein löysin sen kaupasta, siitä oli vain huonoja sävyjä jäljellä. Ostin liian tumman sävyn, mutta kesän ja rusketuksen jälkeen pystyin käyttämään peitevärin loppuun. Voisin hankkia tämän uudestaan, mutta oikeassa sävyssä. Tuotteen levityssieni oli kiva, mutta tuote tuntui kuluvan tosi nopeasti loppuun.


Carbalan perusvoide 30g
Ainoa kehon kosteusvoide, joka kului loppuun vuoden aikana. Vartalovoidetta ei minulla kulu. oikein muualle kuin käsiin. Tykkään siitä, että tuote on hajustamaton. Se myös sopii akneen taipuvalle iholle, joten käytin voidetta joskus kasvoissanikin.


Nyx Lingerie mattahuulipuna, sävy Exotic
Vuoden huulipunani. Käytin tästä vihoviimeisetkin pisarat. Sävy sopii ihooni ja tyyliini erinomaisesti ja mattaominaisuuden ansiosta väri pysyy pitkään. Minulla on jo uusi puteli käytössä.

Hydracolor värillinen huulirasva, sävy 46
Muun muassa apteekeissa ja Stockmannin kosmetiikkaosastolla, yleensä siinä kassan vieressä, myynnissä oleva värillinen huulirasva on osoittautunut erinomaiseksi tuotteeksi. Syvänpunainen väri piristää ilmettä hetkessä eikä sen laitto vaadi peiliä, sillä huulirasvamaisen koostumuksen ansiosta levitys on superhelppoa. Minulla on varmaan jo kolmas huulirasva menossa, mutta vain yhden sain loppuun vuoden 2019 aikana. Tämä huulirasvani on aina laukussani.


Lush Ro's Argan Body Conditioner
Innostuin jonkin aikaa sitten Lushin tuotteista ja tulin ostaneeksi tällaisen tuotteen, jonka käyttötarkoituksesta en edelleenkään ole ihan varma. Se on jonkinlainen kosteusvoide, jota käytetään suihkussa. Luulin tuotteen olevan normaali vartalovoide, joten käytin sitä niin ja ihmettelin, miksi tuote jää klähmäiseksi iholle ja tuoksuu todella voimakkaasti. (Enkä edes tajua, miksi menin ostamaan vartalovoiteen, kun en sallaista tarvitse.) Lopulta tajusin, että tuotetta pitää käyttää suihkussa vähän suihkusaippuan tavoin. En tykännyt tuotteen käyttötavasta, joten käytin sen loppuun vain loppuunkäyttämisen takia enkä aio ostaa tuotetta uudestaan. Tuoksu oli jopa suihkussa liian voimakas.


Lush Enzymion Facial Moisturaiser
Sen sijaan tämä Lushin tuote on päässyt suosikkieni joukkoon. Tuote tuoksuu hyvin miedosti joltain raikkaalta. Sen rakenne on sopivan kevyt akneen taipuvalle iholle eikä se jätä ihoa rasvaiseksi. Olen käyttänyt näitä jo neljä tai viisi purkkia, joista kaksi sain loppuun vuoden 2019 aikana. Aion jatkaa tuotteen käyttöä, ellei ihoni jotenkin muutu. 


Pirkka Suolavesisuihke
Hiukseni ovat erittäin liukkaat, joten tarvitsen niihin joskus karheutta purkista. Tuote on toiminut mielestäni aivan yhtä hyvin kuin kalliit suolasuihkeet.


Catrice Eye'Matic Dip Liner
Halpismerkki, joka kuivui sekunnissa ja jonka levitys oli vaikeaa. Ei jatkoon.

Nyx Super Skinny Eye Marker
Tästä olisi pitänyt reklamoida, mutta se jäi tekemättä. Kun nimittäin avasin pakkauksen, tuote oli kuivunut. Yritin herätellä sitä henkiin vedellä, mutta lopulta se piti laittaa pois. Muutaman käyttäkokeilun perusteella kynä oli kaiken lisäksi liian paksu minulle.

Eyeliner, jonka kaikki merkinnät ovat kuluneet pois, joten en tiedä, mikä se on
Tämä eyeliner täytti tehtävänsä erinomaisesti ja kulmikkaan muotoilun ansiosta oli helppokäyttöinen. En ole kuitenkaan ostanut sitä uudestaan, sillä meikkikokoelmissani oli vielä monia muita eyelinereitä. En tiedä, hankinko tätä uudestaan, sillä se oli muistaakseni hintava.


Avitcid 0,025 %
Isotretinoiinikuurin jälkeiseen hoitoon käytetty lääkevoide parantamaan hoidon tulosta. Ainoastaan reseptillä. Kuivattaa ihoa tosi paljon, mutta se oli tarkoituskin.

Perinteinen Luomu Suihkusampoo 500 ml
Luonnonsuojelupuuskassani ostin ekologisen suihkusaippuan, joka kestikin sitten tosi pitkään. Tuote oli hiukan mäntysuopamainen, joten kaikki eivät välttämättä siitä tykkää. Minä tykkäsin siitä, ettei tuotteessa ollut mitään tuoksuja. Olen sen jälkeen tosin ostanut toisenlaisen suihkusaippuan, sillä tämän tuotteet vintage-tyyli ei vedonnut minuun. Se on ehkä hiukan liian heteroperhekeskeinen makuuni.

Radisson SAS Bath Foam (hotellin pikkupakkaus)
Nämä kaksi pientä vihreää purkkia olivat tosi vanhoja hotellisaippuoita, jotka löysin siivotessani. Päätin käyttää ne. Tuoksu oli todella voimakas. Sain nostalgiatripin lapsuuden hotelliöihin.

Lancaster Gate Hotel Shampoo & Conditioner (hotellin pikkupakkaus)
Vuoden 2017 Lontoo-reissulta mukaan lähtenyt hotellihuoneen shampoo. Toimi niin hyvin kuin hotellishampoo odottaakin toimivan.

Rikki mennyt matkapakkaus jotain suihkusaippuaa
Olin loppuvuodesta reissussa Alankomaissa ja pakkasin sinne pesuaineita. Matkan aikana yksi pesuainepurkki meni rikki. Oli tosi kivaa pestä kaikki kosmetiikkapakkauksen hotellihuoneen vessassa. Heitin Suomessa rikki menneen pakkauksen muiden pakkausten joukkoon.


L'Esprit Des Fleurs Luxury Soap
Ostin tämän nestasaippuan Sokoksen tarjousviikolta. Saippuapurkin sisällä oleva ruusu teki minuun vaikutuksen, mutta kun saippua kökötti vessassani monta kuukautta, se alkoi tuntui liian imelältä tyyliini. Saippuasta minulla ei ole mitään ihmeellistä sanottavaa. Se oli ihan hyvä, mutta todennäköisesti ostan jotain muuta seuraavaksi. 

Asuin Helsingissä vuoden aikana kolme kuukautta ja käytin siellä loppuun nestesaippuan, jonka unohdin ottaa talteen.


XZ Aito Shampoo 250 ml, 3 kpl
Määrästä voi päätellä, että olen tykännyt shampoosta. Ei tämä mitään ihmeellistä ainetta ole ollut, mutta en ole vihannut lopputulosta, joten kaupassa kiireiseinä nappasin monta kertaa vanhan hyväksi havaitun tuotteen mukaan.

XZ Teepuu shampoo 250 ml
Tästä oikeastaan pidän vielä enemmän kuin edellisestä. Teepuun tuoksu on tarpeeksi mieto ja hiusten lopputulos todella puhdas ja ilmava. Tätä ei vain saa niin useasta kaupasta kuin Aitoa.

Ole hyvä Shampoo Kanerva-lime 350 ml
Sain tämän joululahjaksi. Tuote tuntuu ensiksi hassulta, sillä se vaahtoaa hyvin vähän. Siitä huolimatta hiukset puhdistuivat. Tuoksu oli jännä: se tuoksui pestessä hiukan Coca-Colalta, mutta ei jättänyt mitään tuoksua hiuksiin niiden kuivuttua.

Ole hyvä Shampoo Hajusteeton 350 ml
Halusin kokeilla Ole hyvä -merkkiä myös hajusteettomana. Tykkäsin edelleen pesutuloksesta, mutta shampoo alkoi lopulta kuivattaa päänahkaani. Hiukset olivat kuitenkin sen verran kivan ilmavat, että harkitsen ostavani tätä shampoota uudestaan, mutta käyttäisin sitä vain pari kertaa viikossa.

Lisäski muistan käyttäneeni vuoden aikana XZ Niittyvilla Shampoota, josta en tykännyt yhtään. Se sai hiukseni elottomiksi ja jätti rasvaisen tuntuisiksi. Olen kai hukannut pakkauksen Helsingissä asumiseni aikana.


L'Oreal Elvitan Total Repair 5 hoitoaine 200 ml
Lopputulos tällä hoitoaineella on oikein hyvä, mutta tuoksu oli aika kemiallinen ja voimakas. En aio ostaa tätä tuotetta uudestaan, vaan yritän etsiä luonnonmukaisemman hoitoaineen. 


Garnier SkinActive Michellar Cleansing Water 400 ml & 100 ml
Misellivesi on kerännyt viime aikoina huomiota kosmetiikkamaailmassa. Minäkin tykästyin sen helppouteen. Sain meikin pois kädenkäänteessä. Käytin ensiksi yhden pienen purkin testiksi ja sitten ostin suuren. Tällä hetkellä käytössä on toinen suuri pakkaus, joka on jo puolessa välissä.

Nivea Soothing Toner for dry skin 200 ml
Ostin tämän lähikaupasta hädän hetkellä ja kaduin ostosta melkein heti. Kasvovesi ei tehnyt iholleni mitään. Ihan kuin pelkkää vettä olisin käyttänyt. Tuote on tarkoitettu kuivalle iholle ja ihoni oli kuiva ostohetkellä, mutta ehkä se on tarkoitettu sellaiselle käyttäjälle, jonka iho on ollut kuiva vuosia. 


Suurin osa näistä ripsiväreistä ovat vanhoja, jotka päätin viimein laittaa pois. Jostain syystä minun on ollut vaikea laittaa ripsivärejä pois, sillä kuvittelen tarvitsevani tyhjiä pakkauksia johonkin.

Max Factor Lash Crown Waterproof
Harjassa on oma erillinen tupsu vaikeille kohdille, mutta en tarvinnut tupsia kertaakaan. Se oli pikemminkin tiellä.

Max Factor False Lash Effect Waterproof
Näitä olen käyttänyt jo lukiosta saakka. Välillä kokeilen jotain muuta merkkiä, mutta palaan lähes aina tähän. Ripsivärin harja tuntuu olevan minun silmilleni juuri sopivan kokoinen.

Lumene Nordic Chic Full-on Curl Mascara Waterproof
Oikeastaan Lumenen Nordic Chick -ripsiväri oli ennen suosikkini, jopa parempi kuin edellä mainittu Max Factorin ripsiväri. Lumene meni kuitenkin uudistamaan ripsivärinsä harjan. Se on nyt ikävän lötkö, minkä vuoksi sitä on vaikea hallita. Olen harmitellut ripsivärin uudistumista sekä siskoni kanssa että lukuisien anonyymien viestittelijöiden seurassa Jodelissa. 

Max Factor Masterpiece Waterproof
Tämän harja on aika samanlainen kuin Lumenen vanha harja, mutta en tykännyt siitä yhtä paljon kuin Lumenesta. Ihan hyvä perusripsari, jonka olen ostanut joskus ennenkin. 


Aurinkorasvoja olisi saanut mennä enemmänkin kesän aikana. Ostin kesällä muutaman uuden aurinkorasvan, joita en saanut loppuun kesän aikana. Uskon viimein löytäneeni kasvoille sopivan aurinkorasvan, joka ei jätä jälkeensä rasvaista oloa. 

Cian Sun Spray Invisible 250 ml, suojakerroin 20
Tämän aurinkovoiteen rakenne on öljyinen ja sitä suihkutetaan iholle. Voiteesta jäi kevyt olo ja koin että sen suoja riitti minulle. En ainakaan kertaakaan palanut kesän aikana. Tuote on ostettu jo monta kesää sitten.

Garnier Ambre Solaire 50 ml, suojakerroin 50
Ostin tämän kesällä 2018 kun olin kesälomamatkalla Alankomaissa eikä minulla ollut käsimatkatavaroihin kelpaavaa aurinkorasvaa. Tarvitsin suojausta isotretinoiinikuurin takia, sillä se tekee ihon erityisen herkäksi auringolle. Tuote tuoksui erittäin voimakkaasti, joten näin tuoksuherkkänä sen käyttö varsinkin kasvoihin oli vaikeaa. En kuitenkaan palanut! Käytin tuotteen loppuun kesällä 2019.

Kicks Gone baby gone... Eye Makeup Remover 
Ostin tämän vedenkestävän silmämeikinpoistoaineen alkuvuodesta Helsingistä Kicksin omasta liikkeestä. Pakkaus oli kaunis ja ylellinen, mutta hinta ei mikään kauhean korkea. Olisiko ollut 8 euroa. Samalla hinnalla olisi saanut esimerkiksi Lumenen silmämeikinpoistoaineen ja olisinpa ostanut sen, sillä en tykännyt tästä yhtään. Tuotetta piti käyttää todella paljon, jotta silmämeikki oikeasti lähti. Vesi ja öljy eivät sekoittuneet ravistaessa kunnolla, joten vedenkestävän meikin poisto oli vaikeaa.

Ostin tämän joskus helmikuussa. En lainkaan muista, mitä käytin ennen sitä. Pakko minun on ollut jotain silmämeikinpoistoainetta käyttää, mutta missä se on? Unohdnko haasteen silloin?

Garnier SkinActive Eye Make-Up Remover 2in1
Kun muutin kolmeksi kuukaudeksi Helsinkiin, ostin ensimmäisellä kauppareissullani vedenkestävän silmämeikin poistoaineen, sillä edellinen oli juuri loppunut. (Luojan kiitos!) Tämä Garnierin tuote on yleensä ainoa, jota myydään marketeissa. Mielestäni tuote on ihan ok, mutta se vaikuttaa jotenkin nuhruiselta. Meni se hyvin yhden työharjoittelun ajan.

Keräsin lopulta yhteensä 53 kosmetiikkapakkausta. Lisäksi epäilen unohtaneeni kerätä talteen ainakin yhden shampoopullon, yhden käsisaippuapullon sekä yhden pullon silmämeikinpoistoainetta.


Tuotteiden kierrätys

Tämän bloggaukden kirjoittamisen jälkeen vien lähes kaikki pakkaukset muovin- tai lasinkeräykseen. Joitain tuotteita en onnistunut pesämään tarpeeksi hyvin tai ne on valmistettu sekamateriaaleista niin, etten onnistunut purkamaan pakkauksia osiin, joten lajittelen ne sekäjätteeseen, joka poltetaan energiaksi. Ripsivärien harjasosat lahjoitan eläinhoitolaan, Lushin pakkaukset säästän Lushin omaa kierrätystä varten ja muutaman pienen pakkauksen säästän matkustusta varten.

Miksi minä haastoin itseni tähän?

Olen vuosia tykännyt meikkaamisesta. Yhdessä vaiheessa minulla oli tapana rentoutua meikkiosastoilla testaamassa erilaisia meikkejä ja aika usein mukaan lähti jotain uutta. Vuoden 2018 aikana aloin kuitenkin kokea, että minulla on liikaa tavaraa. Minulla alkoi loppua tila kylpyhuoneesta. En halunnut heittää tuotteita roskiin, sillä suurin osa oli vielä käyttökelposia. Päätin sen sijaan, että olisin vuonna 2019 tietoisempi siitä, miten käytän kosmetiikkaa. Päätin, etten saisi ostaa uutta kosmetiikkaa, ellei se oikeasti loppunut. Esimerkiksi ainoan ripsivärin loppuessa ostaisin uuden. Halusin myös ottaa selvää, kuinka paljon käytän kosmetiikkaa. Kuinka paljon oikeasti tarvitsen sitä?

Alun perin haaste lähti liikkeelle hauskana kokeiluna. Alkuvuoden aikana haaste tuntui kuin peliltä: sain tyydytystä siitä, kun sain käytettyä loppuun jonkun tuotteet, pesin ja kuivasin sen ja laitoin vaatekaapissa olevaan kestokassiin talteen. Alkuvuoden aikana myös unohdin haasteen ostolakkopuolen kerran: ostin uuden luomiväripaletin. Tämän jälkeen ryhdistäydyin enkä enää ostanut mitään ylimääräistä. En kerännyt listaa ostamistani tuotteista, mutta muistelemalla pystyn sanomaan, että ostin ainakin yhden ripsivärin, yhden värillisen huulirasvan, muutaman kasvoseerumin, shampoota, hoitoainetta, aurinkorasvaa ja kasvojenpesuaineen.

Loppuvuodesta haasteeseen alkoi tulla myös hiukan vakavampi sävy. Olin nimittäin huomannut, kuinka vähän kosmetiikkaa loppujen lopuksi käytän. Mietin paljon ankarammin kulutustottumuksiani. Miksi olen aiemmin ostanut jatkuvasti uutta, kun minulla on ollut todella paljon vanhoja hyviä tuotteita? Minulla on jo tarpeeksi. Minulla on oikeastaan liikaa.

Nykypäivän kapitalistinen kulutusyhteiskunta yrittää jatkuvasti luoda tarpeita, joita kuluttajalla ei ole ennen ollut. (Mietin myös paljon sanaa kuluttaja. Se pitää sisällään ajatuksen, että tuotteita kuuluu kuluttaa.) Lähtökohtaisesti kaikki meikki on tarpeetonta, ainakin elonjäämisen kannalta. Haluan silti käyttää sitä, sillä olen jonkin verran kiinnostunut ulkonäöstäni. Kosmetiikkateollisuus haluaa saada minut uskomaan, etten voi olla kaunis ilman heidän tuotteitaan. He haluavat, että ostan viidennen luomiväripaletin, sillä juuri siinä olevat sävyt saavat minut viimein näyttämään yhtä hyvältä kuin mainoksessa oleva julkkis. 

Vuoden aikana ymmärsin selvemmin, että kosmetiikka kuluu erittäin hitaasti. Olen nyt yli vuoden käyttänyt lähtökohtaisesti yhtä samaa luomiväripalettia ja vasta nyt yhdestä sävystä on alkanut pohja näkyä. Käytin erästä huulipunaa päivittäin vielä yli kuukauden sen jälkeen, kun ensimmäisen kerran ajattelin sen "loppuneen". Minun ei tarvitse ostaa viidettä luomiväripalettia tai kuudennetta huulipunaa, sillä en millään ehdi käyttää niitä loppuun.

Tajusin vuoden aikana, että en minä edes ostaisi uutta luomiväripalettia. Ostaisin ajatuksen siitä, että minulla voisi olla mahdollisuus näyttää paremmalta sen paletin avulla. Laittaisin rahani mielikuvaan.

Vuoden aikana opin arvostamaan sitä, mitä minulla jo oli. Olin onnistunut keräämään itselleni aika hyvän kokoelman meikkejä. Oli aika oikeasti käyttää niitä.

Tämä haaste sai minut pohtimaan sitä, miten voin välittää ulkonäöstäni ilman, että lankean markkinoinnin ansoihin. Haluan olla yhä aikaa kiinnostunut ulkonäöstäni ja tietoinen niistä valinnoista, joita teen sen eteen. Olen kiinnostunut siitä, miten presentoin itseni muulle maailmalle. Olen myös kiinnostunut laittautumaan erilaisiin tilaisuuksiin ja leikittelemään ulkonäölläni. En vain enää halua kuvitella, että satunnaisilla tuoteostoilla pystyisin muuttamaan koko elämäni. Uuden tuotteen osto vaikuttaa pankkitilini saldoon, kylpyhuoneeni meikkilaatikkoon ja hiilijalanjälkeeni, mutta ei oikein muuhun.

Jatkan haastetta vuoden 2020 ajan.

6 kommenttia:

 1. Hiuksiin kauheutta purkista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia oikolukukommentista! Korjasin kirjoitusvirheen.

   Poista
 2. Kiinnostava postaus! Tätä olisi kiinnostavaa itsekin seurata niin ekologisista kuin taloudellisistakin syistä sekä ihan mielenkiinnosta.

  Olen itse vaihtanut shampoon ja hoitoaineen Lushin palatuotteisiin ja ollut todella tyytyväinen, koska tuotteet ovat tosi riittoisia eikä tule pakkausjätettä. Lisäksi hiukset jää pesun jälkeen niin ihaniksi, että läheskään joka kerta ei tarvitse hoitoainetta. Tavalliset roll-onit olen korvannut mineraalikivellä. Kokeilin ensin alumiinittomia enemmän tavallisen kaltaisia tuotteita, mutta ne eivät pitäneet hajua loitolla ja lisäksi sain yhdestä allergista ihottumaa. Mineraalikivi on huippu ja kestää käytössä mahtavan pitkään. Ennen joulua löysin ihan Prismasta sellaisen puuterin, jonne saa ostettua täyttöpakkauksen. Se oli kiva löytö ja vähentää taas jätekuormaa. Itse käytän puuteria aina arkimeikissä. :)

  Olen iloinen siitä, että joissain tuotteissa olen löytänyt ympäristöystävälliset ja kukkarollekin edulliseksi tulevat tuotteet, mutta on sellaisiakin, joita en ole lähtenyt edes yrittämään vaihtaa. Olen ollut Oriflamen edustaja jo vuosia, viime vuodet tosin vähän matalalennolla, mutta sieltä on tarttunut tietyt suosikit matkaan: Tender Care "ihmevoide", Giordani Gold -ripsari, The One meikinalusavoide, minttu-vadelmasuihkugeeli... Ripsaria mulla kuluu monta vuodessa, muuten purkit ja purnukat kestää aika pitkään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista!

   Minulla lähtökohta oli tavaran vähentämisessä heittämättä kuitenkaan käyttökelpoisia tuotteita roskiin. Matkan aikana mukaan kuitenkin tuli myös taloudelliset ja ekologiset ajatukset. Esimerkiksi himalajansuoladeodorantista kiinnostuin sen ekologisuuden takia. Käytin sitä kesällä paljon ja olin jo siirtymässä siihen kokonaan, mutta jouduin eräästä syystä ostamaan perinteisen deodorantin ja yritän nyt käyttää sen loppuun, kunnes taas siirryn himalajansuolaan. Olen myös kiinnostunut muutenkin vähentämään kulutusta: ajattelin seuraavaksi ostaa kestohöylän nykyisten kertakäyttöisten tilalle.

   Poista
 3. Totta tosiaan, ihmislaji koostuu nykyisin pääasiassa keräilijä-kuluttajista :) Hyvää pohdintaa meille markkinoitujen tarpeiden tarpeellisuudesta.
  53 tuotetta kuulostaa todella isolta lukumäärältä, mutta kyllä se varmaan helposti tulee itselläkin täyteen. Eniten varmaan kuluu perinteistä tervashampoota! Ihan huippuhyvä, Erittäin Suomalainen tuote, jota eräs kampaajakin suositteli :) Joe Blascon meikkivoide kestää kevyesti 2 vuotta, pieni rasia. Kynsilakkojen käytön lopetin pari vuotta sitten huomatessani, miten paljon kynnet vahvistuvat ilman haurastuttavaa lakkaa. Muutenkin olen siirtynyt less is more -ajatteluun ihan jo laiskuuttani. Yritän myös välttää turhia kemikaaleja. Esimerkiksi kookosöljy on todella hyvä koko vartalon "rasva".
  Nyt aloin miettiä, pitäisikö itsekin laskea vuoden purkit ja järkyttyä. Kiitos tästä vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että tänä vuonna loppuun käytettyjä tuotteita on vähemmän. Viime vuonna käytin loppuun monet jo puolillaan olevat tuotteet. Lisäksi käytin loppuun monia pieniä pakkauksia, esim. suihkusaippuoita, sekä laitoin pois vanhentuneita meikkejä, jotka vain olivat tilaa viemässä. No, sen näkee sitten.

   Yksi taka-ajatus tässä haasteessa on omien lempituotteideni löytyminen. Kun huomaan, mitä tuotteita ostan oikeasti uudestaan niiden loputtua, alan saada aika hyvin käsityksen siitä, mistä oikeasti pidän. Shampoo on minulla vielä etsinnässä, tosin tervashampoo ei minulle sopisi tuoksuherkkyyden takia.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...