sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Blogistania 2019 -ääneni


Kirjabloggaajat äänestävät jälleen vuoden parhaista kirjoista.  Blogistanian kirjallisuuspalkintoja organisoivat kotimaiset kirjabloggaajat. Äänestys on epäkaupallinen ja järjestetään vapaaehtoisvoimin. Kirjallisuuspalkinnon voittajille myönnetään tunnustuksena kunniakirja. Lisätietoa äänestyksestä löytyy tästä linkistä. Tässä bloggauksessa annan omat ääneni kirjoille.

Blogistanian Finlandia 2019

Blogistanian Finlandia 2019 -palkinto nostaa esille kirjabloggaajien arvostamia kotimaisia kirjoja. Äänestys koskee vuonna 2019 Suomessa julkaistua suomen-, ruotsin- ja saamenkielistä kaunokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa romaaneja, novellikokoelmia ja runokokoelmia sekä sarjakuvia. Finlandian ääntenlaskusta on vastuussa Amman lukuhetki -blogi.

Ääneni:

3 pistettä: Katariina Heikkilä: Punainen nyrkki
2 pistettä: Terhi Rannela: Kiivaat
1 piste: Niina Mero: Englantilainen romanssi

Olen lukenut vain kolme kotimaista aikuisten romaania, jotka ovat ilmestyneet vuonna 2019. Niistä ehdottomasti mielenkiintoisin oli Katariina Heikkilän Länsi-Aasiaa muistuttavaan fantasiamaailmaan sijoittuva esikoisromaani Punainen nyrkki. Toivottavasti Heikkilä julkaisee pian jotain lisää! 

Toiselle sijalle sijoitin Terhi Rannelan Kiivaat, vaikken kovin paljon kehunut sitä bloggauksessani. Mielestäni kirja kadotti fokuksen noin puolessa välissä romaania. Olen kuitenkin ajatellut sen tapahtumia, erityisesti Tamperetta 1940-luvulla, useasti lukemisen jälkeen, mikä on jo ihan hyvä ansio. Jokin kirjassa on jäänyt mieleen. 

Kolmanneksi sijoitin Niina Meron Englantilaisen romanssin, joka aiheutti minussa turhautumista, sillä se ei mielestäni tuonut mitään uutta ja mielenkiintoista romantiikkaan eikä viihdekirjallisuudeen. Luin sen kuitenkin loppuun, mikä on joskus ansio itsessään.

Blogistanian Globalia 2019

Blogistanian Globalia 2019 -palkinto nostaa esille bloggaajien arvostamia käännöskirjoja. Äänestys koskee vuonna 2019 Suomessa julkaistua, suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä, alun perin ulkomailla ilmestynyttä kaunokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa romaaneja, novellikokoelmia, runokokoelmia ja sarjakuvia. Globalian äänenlaskusta on vastuussa Todella vaiheessa -blogi. (Eli minä!)

Ääneni:

3 pistettä: Liv Strömquist: Einsteinin vaimo
2 pistettä: Margaret Atwood: Testamentit
1 piste: Julian Fellowes: Loiston päivät

Päätin antaa ensimmäisen sijan Liv Strömquistin Einsteinin vaimolle. Feministinen sarjakuva viihdytti, raivostutti ja antoi taas paljon uutta ajateltavaa.

Margaret Atwoodin Testamentit oli vetävä jännityskertomus ja vuonna 2019 julkaistuista romaaneista sellainen, joka jää varmasti mieleen. 

Kolmanneksi sijoitin Julian Fellowesin Loiston päivät, joka oli kyllä todella kiinnostava kuvaus 60-luvun yläluokkaisten englantilaisten nuorten elämästä, mutta joka oli kohtuuttoman pitkä. Saman asian olisi saanut kerrottua paljon tiivimmin.

Blogistanian Kuopus 2019

Blogistanian Kuopus 2019 -palkinto nostaa esille bloggaajien arvostamia lasten- ja nuortenkirjoja. Äänestys koskee vuonna 2019 Suomessa julkaistua suomen-, ruotsin- ja saamenkielistä sekä näille kielille käännettyä lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Ehdolle voi asettaa kustantajien lasten- ja nuortenkirjoiksi määrittelemiä teoksia: romaaneja, novellikokoelmia, runokokoelmia ja sarjakuvia. Myös lasten tietokirjoista äänestetään tässä kategoriassa. Kuopuksen äänenlaskusta on vastuussa Yöpöydän kirjat -blogi.

Ääneni:

3 pistettä: Anniina Mikama: Huijarin oppipoika
2 pistettä: Janne Kukkonen: Voro 2 - Tulikiven armeija
1 piste: Sari Luhtanen: Isadella - Sydän kylmänä

Ensimmäiselle sijalle kivunnut Anniina Mikaman Huijarin oppipoika onnistui yllättämään minut täysin. Se on vahvempi ja ehyempi romaani kuin sarjan aloittanut Taikuri ja taskuvaras. Se myös on ihana piristysruiske suomalaisen kirjallisuuden joukossa. Se ei häpeile ideoillaan, vaan lataa kaiken mukaan!

Janne Kukkosen Voro 2 - Tulikiven armeija pääsee toiselle sijalle. Voro teki sen taas: erittäin genreuskollista fantasiaa hauskalla suomalaisella otteella. Tämän jatko-osan juoni ei kuitenkaan yltänyt aivan ensimmäisen osan tasolle.

Kolmannelle sijalle päässyt Sari Luhtasen Isadella - Sydän kylmänä on vuoden 2019 suurin yllättäjä. Kirja vetosi minuun huumorillaan ja päättömyydellään. Onneksi luin tämän kirjan!

Järkytykseni huomasin, etten ole lukenut yhtään vuonna 2019 julkaistua tietokirjaa. En siis voi äänestää Blogistanian Tieto -osuudessa.

15 kommenttia:

 1. Hienoja kirjoja. Annoin Testamentit kirjalle 3p.

  VastaaPoista
 2. Itse äänestin Einsteinin vaimoa tietokirjaosiossa, mutta mietin kyllä että olisiko se kuulunut Globaliaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta... Tietokirjoihinkin se olisi voinut sopia. Itse ajattelin sitä enemmän aikuisille suunnatun sarjakuvan kautta. Joka vuosi äänet jonkin verran valitettavasti hajaantuvat, kun joillain kirjoilla voi olla kaksoisluokituksia.

   Poista
 3. Hyviä kirjoja. Ihana kun sinullakin on Rannelan Kiivaat listallasi.

  VastaaPoista
 4. Meillä ei yhtään samaa, mutta erilaisuus on vain rikkautta♥

  Sössin suosikkini McEwanin kohdalla, sillä luulin/muistin väärin, että se on tältä vuodelta...

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai luitko jonkun Ian McEwanin kirjan mutta luulit, että se on vuodelta 2020?

   Poista
 5. Einsteinin vaimon olen lukenut, mutta ei yltänyt listalleni. Kiitos ääntenlaskijana toimimisesta.

  VastaaPoista
 6. Kiva, että Voro sai täältäkin ääniä. Voro on todella pirteä tapaus ja on mahtavaa, että Voroa viedään maailmallekin. Ainakin Ranskaan on myyty käännösoikeudet, ja ulkomailla on ymmärtääkseni varaa kustantaa väritkin Voron seikkailuihin. On varmasti näyttävää luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen selannut Voron värillistä versiota jossain. Se oli oikein hyvän näköinen! Se on julkaisu englanniksi nimellä Lily the Thief. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...