tiistai 15. joulukuuta 2020

Tunnelmallinen scifisarjakuva osoittaa, että ystävyyden ja rakkauden nimissä kaikki on mahdollista

Tillie Waldenin eeppinen scifisarjakuva On a Sunbeam kertoo ystävyydestä, rakkaudesta ja kaukaisista planeetoista, jonne vain harvoilla on pääsy. Se on upea lukukokemus kaikille, jotka ovat valmiita avaamaan mielensä scifille, joka ei turhaan selittele. 

Lyhyesti summattuna On a Sunbeam kertoo Miasta, joka aloittaa uudessa työssä aluksella, joka matkustaa planettojen välillä ja entisöi, purkaa tai muuten remontoi heille määrättyjä kohteita. Samalla sarjakuva esittelee Mian nuoruutta sisäoppilaitoksessa. Jossain vaiheessa tarinaa Mian menneisyys ja nykyisuus kohtaavat, minkä jälkeen on seikkailun aika. 

Näin summattuna sarjakuvasta tulee kuitenkin valju vaikutelma. Todellisuudessa On a Sunbeam on paljon enemmän. Se on tarina ystävyyden ja rakkauden voimasta sekä ihmiskunnasta, joka on kauan aikaa sitten levittäytynyt universumin jokaiseen kolkkaan. Tarinan sankarit menevät vaikka universumin syrjäisimpään nurkkaan saattaakseen Mian ja hänen kadonneen tyttöystävänsä uudestaan yhteen.

Tätä sarjakuvaa on kehuttu: kannet on koristeltu tunnettujen scifi- ja sarjakuvavaikuttajien nimillä, kuten Brian K. Vaughanilla, Becky Chambersilla ja Martha Wellsillä. Kun näin monta kuuluisuutta kehuu yhtä sarjakuvaa, herää myös epäilys: voiko kyseessä oikeasti olla hyvä teos?

Alkuun olin hiukan pettynyt, jopa tylsistynyt. On a Sunbeam käynnistyy hyvin hitaasti. Alku esittelee hahmoja ja paikkoja ja luo tunnelmaa näennäisesti merkityksettömillä kohtauksilla. Tarina käyttää paljon aikaa tutustumiseen ja pohjustukseen. Onneksi tilaa myös on: On a Sunbeam on järeä 533 sivun paketti. Kun tämä pohjustus on tehty, on vauhdin aika.

Ja millaisen vauhdin! Sarjakuva oli lopulta pakko lukea yhdeltä istumalta loppuun. Tästä sarjakuvasta löytyy seikkailua, mutta seikkailun lisäksi mukana on valtavasti tunnetta. Jos joku vielä sanoo, ettei scifissä ole tunnetta mukana, tällä kirjalla voi pamauttaa häntä kalloon. Tarina tuntuu suuremmalta kuin elämä.

Walden hallitsee tunnelman luomisen värein ja kuvin. Hän kertoo tarinaa mestarillisesti paikoin lähes sanattomasti. Hänen värimaailmansa tuo sarjakuvaan retron tunnelman, tekemättä siitä kuitenkaan ummehtunutta. On a Sunbeamia lukiessa korvissa soi 80-luvun scifileffojen sountrackit.

TILLIE WALDEN: ON A SUNBEAM
SIVUJA: 533
KIELI:  Englanti
KUSTANTANUT: First Second
JULKAISTU: 2018
MISTÄ MINULLE: Kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...