keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Vuoden 2020 suosituimmat bloggaukset

Innostuin M. T. Ainasojan blogin inspiroimana tarkastelemaan blogini suosituimpia postauksia vuoden 2020 aikana. Säädin Bloggerin tilastot näyttämään suosituimmat bloggaukset viimeisen 12 kuukauden ajalta. Poimin joukosta viisi vuonna 2020 julkaistua suosittua postausta. 

1. Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli

2 340 katselukertaa

Auringon pimeä puoli on erinomainen romaani, joka on kaiken lisäksi ollut suosittu ja kiitelty. Se on palkittu lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandialla ja Nuori Aleksis -palkinnolla. Ei siis ihme, että monet ovat googlanneet romaanin ja sitä kautta todennäköisesti päätyneet lukemaan bloggaukseni.

Kaikesta huolimatta yli 2 000 katselukertaa on blogilleni todella paljon. Julkaisin bloggauksen kesällä, minkä jälkeen huomasin, että sen katselumäärät nousivat nopeasti. Todennäköisesti bloggaus on joko linkattu jonnekin minun tietämättäni tai se on saanut poikkeuksellisen paljon bottien klikkauksia.

2. Keskikesän taikaa ja nuoruutta säemuodossa: J. S. Meresmaan Dodo

273 katselukertaa

Kirjoitin tätä bloggausta huolella, joten on ilahduttavaa, että se nousee vuoden toiseksi eniten luetuksi tekstiksi. Dodo on saanut paljon kehuja, huomiota ja muun muassa Topelis-palkinnon ehdokkuuden, joten bloggaus on varmasti noussut myös googlen hakutuloksissa ja sitä kautta saanut klikkauksia.

Vaikuttaa siltä, että J. S. Meresmaa osui sopivaan markkinarakoon tällä teoksella. Säeromaanit ovat nousussa, mutta kotimaista, spefielementtejä sisältävää säeromaania ei ennen Dodoa ollut. Lisäksi Dodo käsittelee kolmiodraamaansa virkistävällä tavalla. Olen nähnyt Twitterissä nuorten lukijoiden ilahtuneita kommentteja siitä. Dodo on nopelukuinen ja hyvä, minkä seurauksena useat lukijat tarttuvat siihen, saavat todennäköisesti luettua loppuun, pitävät siitä ja suosittelevat eteenpäin. Toivottavasti minun bloggaukseni on tehnyt oman osansa kirjan suosion kasvulle.

3. Ei anneta tämän tapahtua enää nykypäivänä – Tommi Kinnusen Neljäntienristeys

272 katselukertaa

Tämän bloggauksen suosiota selittää varmasti Tommi Kinnusen esikoisromaanin suosio. Kinnunen myös taisi kommentoida jotain twiittiini, johon olin linkannut tämän bloggauksen, mikä on auttanut bloggausta leviämään. 

Neljäntienristeys on yllättävän raskas romaani. Mielestäni se on erittäin laadukas niin aiheensa käsittelyltään ja kieleltään, mutta voi hyvänen aika kun olin murtunut kirjan lukemisen jälkeen! Minun piti toipua kirjan aiheuttamista tunteista ainakin viikko. Aion jatkossakin lukea lisää Kinnusta. Erityisesti hänen uutuutensa Ei kertonut katuvansa kiinnostaa. Mutta minun täytyy varautua lukemiseen huolella ja valita hetki, jolloin minulla on varaa murtua ja käyttää aikaa sydämeni sirpaleiden poimimiseen maasta.

4. Ennakkoluulottoman genrekokeilun onneton loppu – Camilla Stenin Kadonnut kylä ei kolahtanut

238 katselukertaa

Luin Camilla Stenin Kadonneen kylän epäonnekkaana hetkenä eli juuri koronapandemian pamahdettua päälle. Maailman tapahtumat ahdistivat ja sen seurauksena lukeminen takkusi. Olin saanut Kadonneen kylän arvostelukappaleena, jota en ollut itse pyytänyt. Kohteliaana ajattelin, että minäpä nyt luen tämän kirjan, vaikka en koe velvollisuudekseni käyttää aikaa pyytämättömään arvostelukappaleeseen, jos kirja ei kiinnosta minua. 

Olin kyllä aidosti kiinnostunut kirjan ideasta, jossa nuori dokumenttiohjaaja menee kuvaamaan dokumenttia autioon kylään, jonka kaikki asukkaat yhtä sylivauvaa lukuunottamatta ovat kadonneet 1950-luvulla. Otin kuitenkin riskin, sillä kirjaa markkinoitiin kauhuna enkä ole vielä onnistunut lukemaan kauhukirjaa, josta olisin aidosti pitänyt. Niin kävi valitettavatsi myös tämän kirjan kohdalla: koin hahmojen käytöksen epäuskottavana ja lapsellisena ja kauhuelementit päälleliimattuina ja epäloogisina. Romaani ei osannut päättää, onko se yliluonnollinen vai ei, mikä antoi koko teoksesta epävarman kuvan. 

Olin saanut kirjan ennakkokappaleena, joten julkaisin bloggauksen kirjan virallisen ilmestymisajankohdan aikoihin. Bloggaus ilmestyi siis ajankohtaisena hetkenä ja vieläpä kritisoi kirjan laatua, mikä on saattanut nostaa bloggauksen katselukertoja. Olen seurannut kirjan saamaa vastaanottoa, ja vaikuttaa, että monet ovat tykänneet siitä. Siispä eriävä mielipide on todennäköisesti saanut jonkin verran huomiota.

5. Blogistanian Globalia Margaret Atwoodin romaanille Testamentit

222 katselukertaa

Osallistuin tänä vuonna Blogistanian Finlandia -palkintojen organisointiin laskemalla Blogistanian Globalia -palkintojen äänet. Tulokset keräsivät jonkin verran mediahuomiota, joten bloggaukseni on varmaan sitä kautta saanut katselukertoja.

Vuoden yllättävä nousija

Nostan esiin vielä yhden vanhan bloggauksen, joka on yllättäen saanut paljon katselukertoja vuoden 2020 aikana.

Julian Fellowes: Belgravia

183 katselukertaa

Syksyllä 2016 julkaistu bloggaus sai loppuvuodesta yllättävän paljon katselukertoja, koska romaaniin perustuva TV-sarja sai ensiesityksensä Ylellä. Tilastoissa näkyy, kuinka bloggaus on alkanut saamaan katselukertoja lokakuun alussa, jolloin sarjaa on alettu mainostaa. Selvä piikki sijoittuu marraskuun 7. päivälle, jolloin Belgravian kaikki jaksot ovat ilmestyneet Yle Areenaan katsottavaksi.

Olen itsekin katsonut sarjaa (en tosin ihan loppuun vielä) ja pitänyt siitä. Mielestäni se on herttainen ja hyvin puvustettu, mutta se vetää monia mutkia suoriksi. Hahmot puhuvat vakavista salaisuuksista mielestäni liian avoimesti ja tekevät isoja päätöksiä nopeasti, ilman että katsoja on saanut nähdä heidän pohtivat ratkaisujaan juuri lainkaan. Belgravia on turvallinen pukudraama, jota voi katsoa sukulaistensa kanssa ilman että tarvitsee kokea kiusaantumista.

Aina kun joku vanha bloggaukseni saa yllättäen katselukertoja, minun on luettava bloggaus ja tarkistettava, oleko edelleen samaa mieltä sen kanssa. Minulle bloggaus on vuosia vanha, mutta bloggauksen löytäneelle se on uusi kirjoitus. Joskus kiusaannun tekstin heikosta laadusta tai huonosti muotoillusta ajatuksesta, mutta yleensä olen positiivisesti yllättynyt. Olen edelleen kutakuinkin samaa mieltä Belgravia-romaanista kuin vuonna 2016 olen kirjoittanut.

Belgravia-bloggauksen näyttökerran vuoden 2020 aikana.

6 kommenttia:

 1. Kiva tehdä tällainenkin tilasto. Itse en ole koskaan tullut kiinnittääkseni huomiota katselukertoihin. - Lopetimme juuri viime viikolla Belgravian katsomisen. Ihan hyvä juttu! - Mukavaa loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tilastoja päivittäin kyllää, mutta ainakin kerran vuodessa on hauskaa vilkaista, miten on mennyt. ;)

   Poista
 2. Bloggerin tilastoja on ihan kiinnostavaa vilkaista aina silloin tällöin, vaikka niissä onkin mukana bottiklikkauksia eli ovat sillä lailla vain suuntaa antavia. Omissa viime vuoden suosituissa hieman kummallinen nosto TOP5:seen on John Fowlesin Ranskalaisen luutnantin nainen... mikä lie herättänyt kiinnostusta siihen kun sekä jutulla että kirjalla on jo ikää. :) Luulisi, ettei tuota enää lueta koulussakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla nousevat jatkuvasti Rouva Bovary, Frans Kafkan Muodonmuutos ja Orange is the New Black. Huomaan niiden nousevan aina, kun minulla on pidempi tauko bloggaamisesta eivätkä uudet postaukset ole viemässä huomiota.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen kooste. Minullekin käy välillä sitä, että vanha postaus vuosien takaa nousee yhtäkkiä tilastoissa, ja pitää käydä häpeissään tsekkaamassa, että mitäköhän silloin mahtoi kirjoittaa ja oliko siinä mitään järkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hakukoneiden tulokset nostavat joskus yllättäviä tekstejä pinnalle. :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...