torstai 11. helmikuuta 2021

Naoise Dolan: Jänniä aikoja

Dublinilainen 22-vuotias Ava asuu Hongkongissa ja opettaa työkseen englantia paikallisille rikkaiden lapsille. Ava vihaa työtään. Pian hän tutustuu brittiläiseen investointipankkiiriin Julianiin, jonka luokse hän muuttaa asumaan, vaikkei kumpikaan kutsu tilannetta seurusteluksi. Muutaman kuukauden kuluttua Julian joutuu lähtemään pitkälle työmatkalle. Sinä aikana Ava tutustuu Edithiin, hongkongilaiseen juristiin, joka tekee pitkiä työpäiviä mutta samalla ehtii osoittaa Avalle runsaasti huomiota. Pian Ava huomaa pyörittävänsä kahta ihmissuhdetta, joista kumpikaan ei ole tietoinen toisesta.

Naoise Dolanin esikoisromaani Jänniä aikoja on nykykirjallisuuden nousevan nimen Sally Rooneyn suosittelema suorasanainen ja ambivalentti romaani maailmasta, jossa parikymppiset eivät osaa sitoutua mihinkään ja jossa rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on henkisesti suuri, vaikka he istuisivat samassa lounaspöydässä. Romaanissa ei varsinaisesti tapahdu paljon. Sen jännite rakentuu pikemminkin Avan käymiin keskusteluihin Julianin ja Edithin kanssa ja Avan päänsisäiseen elämään.

Julian edustaa Avalle kaikkea sitä, mihin hän on elämässään tottunut. Julian ei osoita hänelle huomiota, joten Ava teeskentelee, ettei hänkään kaipaa sitä. Hän ei ole oikeastaan ihan varma, välittääkö hän oikeasti Julianin huomiosta vai onko hän vain koukussa siihen, että yrittää saada miehen huomiota. Seksi Julianin kanssa tuntuu merkityksettömältä, mutta hän suostuu siihen silti, koska niin se vain menee.

Ava on niin tottunut huonoihin suhteisiin miesten kanssa, että hänen on vaikea vastaanottaa Edithin vilpittömyyttä ja aitoja huomionosoituksia. Edith osoittaa välittävänsä Avasta ja haluaa puhua hänen kanssaan tunteista. Edith on ihana ja kaunis, mutta Ava alkaa käyttäytyä kuin Julian, sillä muuta mallia ihmissuhteisiin hänellä ei ole. Hänen on vaikea kertoa tunteistaan Edithille. Niin vaikea, että myös lukijan on välillä vaikea tavoittaa niitä.

Lopulta Julian palaa Hongkongiin ja saa kuulla Edithistä. Myös Edith saa tietää Julianista. Avan täytyisi ratkaista tilanne, mutta hän ei tunnu pystyvän siihen. Hän jahkailee ja jahkailee. Elämä Julianin asunnossa on kätevää ja edullista. Olisi niin helppoa vain jatkaa sitä. Elämä Edithin kanssa kuitenkin houkuttelee, mutta se tarkoittaisi kaiken muuttamista. 

Ihmisillä on yleensä tapana säilyttää elämänsä nykyisessä tilassaan, vaikka siinä olisi paljonkin epämiellyttäviä puolia, koska muutoksen tekeminen tuntuu henkisesti vaikealta (ns. status quo bias). Jänniä aikoja kertoo hienosti tilanteesta, jossa nuori aikuinen voisi helposti luisua yhteen suuntaan elämässään, samalla kuin toisessa suunnassa olisi jotain kiinnostavampaa tiedossa. 

Mielestäni romaani tavoittaa hienosti monien nykypäivän aikuisten ajatusmaailman: Tunteiden näyttäminen on noloa, mistään oikeasti vakavasta ei saa puhua eikä omia tarpeita aina edes osata nimetä. 

Olen tainnut yllä kertoa aika paljon romaanin tapahtumista. Olen pahoillani. Mutta kuten alussa sanoin, romaanin jännite ei ole juonessa. Se rakentuu hienovaraisista keskusteluista, joissa kukaan ei välttämättä tarkoita lainkaan sitä, mitä sanoo. Rivien väliin on piilotettu paljon.

Kirja myös sivuaa mielenkiintoisesti luokkakeskustelua, sillä Ava on selvästi työläisluokkainen kun taas hänen molemmat deittinsä ovat varakkaista perheistä ja tekevät hyvin palkattua työtä. Ava on taloudellisesti altavastaajan asemassa eivätkä Julian ja Edith tunnu ymmärtävän asiaa lainkaan. Edith painostaa Avaa tekemään päätöksiä nopeasti ja Julian taas ei näe mitään ongelmaa siinä, että hän tarjoaa Avalle kalliin asuntonsa asuttavaksi. 

Jänniä aikoja on kirjoitettu suoralla, koruttomalla kielellä. Sen lukee helposti, mutta sitä jää miettimään pitkäksi aikaa. 

NAOISE DOLAN: JÄNNIÄ AIKOJA
ALKUPERÄINEN NIMI: Exciting Times
SIVUJA: 302
KUSTANTANUT: Otava
JULKAISTU: 2020 (suom. 2020) 
SUOMENTANUT:  Oona Nyström
MISTÄ MINULLE: Sähkökirja BookBeatissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...